Pivo zdražuje, cenová válka na čas končí
09.09.1999 | Lidové noviny
LN 9.9.1999
Pivo zdražuje, cenová válka na cas koncí
Hloubeji do svých peneženek budou muset od príštího týdne sáhnout milovníci piva.
PRAHA- Ke zvýšení dodavatelských cen u piv Pilsner Urquell, Gambrinus a Primus se rozhodl Plzenský Prazdroj. Cena za pullitr Gambrinusu vzroste o ctyricet haléru, stejne tak jako lahvové pivo téže znacky. Pulhektolitrový KEG sud plzenské dvanáctky podraží o 100 Kc. Ke zdražení nás vedl nejen rust nákladu, ale i snaha upozornit na jedinecnost výrobku. Udržet si cenový odstup od konkurence, rekl mluvcí spolecnosti Jaroslav Pomp. Zdražovat bude i další pivovar ze skupiny Plzenský Prazdroj- nošovický Radegast (tocené pivo podraží o 50 haléru, lahvové o 30 haléru). Druhý nejvetší tuzemský výrobce zlatavého moku Pražské Pivovary naopak vcera prohlásil, že zatím cenu svých piv zvyšovat nehodlá. Zdražením piva zrejme Plzenský Prazdroj na nejaký cas ukoncil cenovou válku v oboru. Již tri roky vetšina pivovaru prodává své výrobky vzhledem k velké konkurenci na hranici rentability, rekl predseda Ceského svazu malých nezávislých pivovaru Stanislav Bernard. Prazdroj je lídrem trhu a svým krokem umožnil zdražit pivo i ostatním výrobcum. Podle Bernarda si malé pivovary mohou na nejaký cas vydechnout. Zda s konecnou platností skoncila cenová válka, není úplne jasné. Je verejným tajemstvím, že Prazdroj bude v brzké dobe prodán do rukou silného zahranicního vlastníka. Teprve na nem pak bude záležet, jakou cenovou politiku nastolí a jaký bude udávat trend celému tuzemskému trhu s pivem. Obecne lze ríci, že cím je pivo levnejší ted, o to dražší bude pozdeji, tvrdí Bernard. Pivovary mezi sebou neválcí jen cenami, ale i prímým bojem o zákazníka. Jednou z oblíbených zbraní je budování síte firemních restaurací. Nejvetší tuzemský pivovar Plzenský Prazdroj se svými Pilsner Urquell original restauranty pred ostatní konkurencí znacne vede. Otevrel již po celé CR, ale i ve svete nekolik provozoven. V nejbližších letech by jich melo být kolem triceti. Pražské Pivovary teprve letos otevrely svou první firemní restauraci.
Vadim Fojtík
Další články v kategorii Potravinářství
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)
- Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa SVS (08.12.2025)
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)

Tweet



