Pivovar modernizuje spilku
09.05.2002 | Mladá fronta Dnes
Pivovar v Litovli se pustil do první etapy rekonstrukce spilky. Sedmdesát let staré betonové kvasné kádě a pětatřicet let staré ocelové kvasné kádě nahradí novými nerezovými.
Do nové spilky pivovar instaluje sedmnáct kádí s vnějším plášťovým chlazením o obsahu celkem 4800 hektolitrů. V nich probíhá hlavní kvašení, které trvá pět až sedm dnů. "Ke zchlazené mladině se ve spilce přidávají pivovarské kvasnice a začíná kvasný proces. Hlavní kvašení je bouřlivé - vzniká alkohol, kysličník uhličitý a uvolňuje se teplo," popisuje proces Markéta Hoduláková z Pivovaru Litovel. "Hlavní kvašení probíhá při teplotách zhruba do deseti stupňů Celsia. Po něm se mladé pivo suduje do ležáckého sklepa, kde pozvolně dokvašuje při teplotách jednoho až dvou stupňů Celsia," dodala Markéta Hoduláková. Nerezové kádě vyrobila firma Sekos z Ústí nad Labem, která do litovelského pivovaru nedodala své výrobky poprvé. "V roce 1967 jsme v Litovli instalovali semispilku a v průběhu let 1964 až 1992 ležácké tanky," upřesnil obchodní ředitel Luboš Šourek. Rekonstrukci, kvůli níž se provoz pivovaru ani na den nezastavil, měla na starosti společnost VHH Thermont z Troubelic. "Nejnáročnější bylo rozbourání železobetonových kádí," přiznal stavbyvedoucí Michal Pleník. Kvašení na nové spilce, která umožní navařování piva bez odstavení vaření, spustí pivovar v červnu. Začátkem příštího roku se pak pustí do druhé etapy rekonstrukce, během níž nahradí nerezovými káděmi i zbylou část staré spilky. Celkový obsah kádí potom bude 7400 hektolitrů, což je o 1200 hektolitrů více, než měla původní spilka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



