Pivovar Svijany plánuje do konce roku vystavit 120.000 hl piva
31.05.2002 | Agris
Pivovar Svijany počítá s tím, že do konce letošního roku vystaví 120.000 hektolitrů piva. "Původně jsme předpokládali, že letošní výroba bude na loňské úrovni kolem 114.000 hektolitrů, ale do konce května stoupla naše produkce ve srovnání s loňským rokem zhruba o 15 procent," řekl dnes ředitel pivovaru František Horák u příležitosti otevření nové značkové restaurace v Liberci. Odbyt Pivovaru Svijany stoupá i přesto, že pivovar v březnu zdražil produkci v průměru o 40 haléřů na půllitru. Za hlavní důvod rostoucího odbytu považuje Horák vysokou kvalitu piva. "Také pro naše zákazníky organizujeme různé propagační akce, jako jsou slavnosti piva a podobně," dodal ředitel. Ke zvyšování produkce směřují podle Horáka i plánované investice. Do nových zařízení a údržby letos pivovar investuje 12 miliónů korun. "Počítáme s nákupem nového stáčecího stroje a zařízení na skládání a vykládání lahví, investovat chceme také do elektroniky pro varnu," poznamenal. Hlavním odbytištěm pivovaru je Jablonecko a Liberecko, kde se prodá asi 90 procent produkce. Prodej svijanského piva roste i přes tvrdou konkurenci v regionu. O něj se svijanští dělí s Pivovarem Hols Vratislavice a Pivovarem Korbel Malý Rohozec. Pivovar hospodařil v roce 2000 se ziskem 11,9 miliónu při tržbách 97,8 miliónu korun. Rok předtím skončilo hospodaření ziskem 2,5 miliónu při tržbách 79,5 miliónu korun. Loňské výsledky nejsou k dispozici. Pivovar Svijany má tradici od roku 1564 a s 52 zaměstnanci je jedním z nejmenších českých pivovarů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



