Pivovary jsou dobrou investicí
02.04.1999 | Hospodářské noviny
HN - 2.4.1999
Pivovary jsou dobrou investicí
Na otázky HN odpovídá generální reditel Plzenského Prazdroje Vladimír Perina
OTÁZKA: Hospodárské výsledky nove vzniklého pivovarského subjektu po fúzi pivovaru Plzenský Prazdroj a Radegast budou publikovány jako jeden celek, nebo bude nadále zachována úcetní identita jednotlivých spolecností? Tento rok rozhodne bude hodnocena každá akciová spolecnost zvlášt. Spolecnost Ceské pivo plní funkci i koordinátora prípravy jedné spolecnosti. Až se tento projekt zpracuje, dá se teprve ríci, kdy ke splynutí firem do jednoho právního subjektu dojde. Proces fúzí je záležitost mnohaletá, minimálne rocní. Je to proces uzáverek, vyhodnocování akcií, který by nemeli napadnout minoritní akcionári.
OTÁZKA: Ozývají se hlasy o znovuuplatnení nároku na Plzenský Prazdroj ze strany jistého sdružení Meštanský pivovar, údajne sdružení kolem právovárecníku. Jaký k tomu zaujme spolecnost postoj? Proces privatizace Prazdroje se vyrovnal se všemi nároky právovárecníku. Ti byli uspokojeni pri privatizaci Prazdroje možností odkupu akcií, což sami provedli. Spolecnost nemá žádné závazky vuci nim. Pokud sdružení chce zpochybnovat proces znárodnení Plzenského Prazdroje, pak je to pro komunikaci se státem, ale ne s Plzenským Prazdrojem.
OTÁZKA: Predpokládáte prodej nove vzniklého pivovarnického subjektu strategickému partnerovi?
Generální reditel Nomury Randall Dillard pred nedávnem v tisku vystoupil s jasnou zprávou, že vidí investici do pivovarnictví jako dlouhodobejší. Minimálne po dobu procesu spojení dvou pivovaru se neuvažuje o prodeji, i když je to pro Nomuru velice výhodná investice.
OTÁZKA: Znovu pripomenme obavy malých pivovaru z dumpingové politiky spojených pivovaru. Jaká je cenová politika Prazdroje?
Prazdroj demonstruje svým chováním na trhu, že nechce prodávat za dumping. Naopak chce být cenovým leadrem. Podle nás se rídí ceny na trhu. Nelze pivo zlevnovat, když veškeré náklady vcetne mezd rostou. Logicky každý zdražovat musí.
Alexandra Maglicová
Další články v kategorii Potravinářství
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)
- Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa SVS (08.12.2025)
- Kampaň za ukončení prodeje živých kaprů do igelitek pokračuje novou peticí (08.12.2025)
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)

Tweet



