Pivovary: Růst cen spotřebu neovlivní
23.11.2000 | Hospodářské noviny
Pivovary: Rust cen spotrebu neovlivní
Nemužeme si hrát na charitu, ríká mluvcí Plzenského Prazdroje Jaroslav Pomp
Praha, 22.11. 2000
Prestože cena piva po predvcerejším zdražení ze strany nejvetšího tuzemského producenta, Plzenského Prazdroje, již v restauracích zacala stoupat, výrobci nápoje se vesmes neobávají, že zdražování povede k citelnejšímu snížení poptávky. „Klasický ceský konzument bude pít pivo porád, a je schopný akceptovat další zvýšení cen. Spotrebitel si musí uvedomit, že výrobce není charita, i když je pivo národní nápoj,“ rekl mluvcí Prazdroje Jaroslav Pomp.
Podle nej pivari neprestoupí ani k možným alternativám penivého moku. „Napríklad kvalitní víno bude vždy dražší, a to nemluvím o ostatních nápojích,“ míní.
Stanislav Bernard, šéf stejnojmenného pivovaru v Humpolci, se domnívá, že pokud o približne stejnou cástku zdraží vetšina pivovaru, spotreba se v podstate nezmení. „Odhaduji, že až v prípade okamžitého rustu cen o více než 1,50 koruny na jeden pullitr by mohla poptávka výrazneji klesnout. Zdraží-li však jen jeden pivovar o zhruba šedesát haléru, spotrebitel se od nej asi již zacne odvracet.“
Predseda predstavenstva Pivovaru Cerná Hora Jirí Fusek bere zdražování jako nutné zlo, které by ale nemelo ohrozit pozici piva jako národního nápoje. „V budoucnosti se samozrejme zdražovat bude, ale ne v korunách, spíše v desetnících. Musíme si uvedomit, že kapsa ceského pivare je napríklad po enormním rustu cen pohonných hmot, energií a tepla prázdná a budeme s ní muset velmi obezretne zacházet,“ varuje. Pivovar Cerná Hora upravuje své ceny vždy v prvním ctvrtletí, a to bez ohledu na to, jak se chová lídr trhu.
Podobne urcuje ceny i další malý producent - Pivovar Nymburk. „Pokud porostou platy, bude se zvedat i cena piva. Nepujde ale o koruny spíše bych to videl na tricet až ctyricet haléru rocne,“ konstatoval reditel nymburské firmy Pavel Benák.
Podle nej by pivovarum v rozvoji pomohlo, kdyby byla cena ješte o korunu vyšší. „Náklady skutecne výrazne rostou, a toto zdražení bychom opravdu potrebovali,“ uvedl. Bernard upozornuje na to, že vetšina pivovaru, které v tuzemsku vykazují zisk, i presto nemá dostatek prostredku na nutný a dostatecne rychlý rozvoj a na investice potrebné pro odstranení zpoždení z minulosti. „Nekdo ale postupoval tak, že vyrábel pivo za dumpingové ceny, a to ho poté vehnalo do cervených císel,“ oponuje Pomp.
(tok)
Další články v kategorii Potravinářství
- Na plýtvání jídlem a potravinovém odpadu mají největší podíl domácnosti (28.05.2024)
- Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání (27.05.2024)
- Svaz ekologických zemědělců: Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalu (27.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)