Pivovary se těší do Unie, přibudou zákazníci
25.06.2003 | Mladá fronta Dnes
Mnoho euroskeptiků mezi pivovarníky v Libereckém kraji není. Vstup do Evropské unie pro ně sice bude znamenat přísnější normy, ale také mnohem snazší přístup hlavně na německý a polský trh. Pivovary proto věří, že i přes našlapaný tuzemský trh budou díky exportu ještě dále zvyšovat svoji výrobu. „Zatím exportujeme asi pět procent, po vstupu chceme vývoz ztrojnásobit,“ říká obchodní ředitel vratislavického pivovaru Hols Jaroslav Toman. Vyvážet pivo za hranice dnes není díky složitým celním procedurám jednoduché. „Export je hodně obtížný, musí se vyřizovat spousta formalit,“ dodal ředitel svijanského pivovaru František Horák. To vše ale za rok padne a české pivo bude přes hranice proudit neomezeně. Blízkost hranic bude proto pro místní pivovary velkou výhodou. Velkou příležitost vidí na německém a polském trhu všechny tři místní pivovary. „Šance vidíme hlavně na polském trhu, kde jde pivo hodně do módy a jeho spotřeba se zvyšuje,“ dodal Toman. Pivovary si navíc vychovaly poměrně početnou skupinu Poláků, kteří pravidelně za pivem dojíždí za hranice. Pivovarníci nemají obavy, že by k nám začalo po otevření hranic masově proudit zahraniční pivo. „Je dražší a chuťově trošku jiné,“ dodal šéf Pivovaru Malý Rohozec Pavel Regner. Nejmenší pivovar v kraji zatím zvlášť velkou expanzi na sousední trhy neplánuje.Vstup do Unie nepřinese pivovarům jen pozitiva. Musely také investovat miliony korun, aby začaly bez problémů plnit normy platné v Evropě.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



