Pivovary už mají stagnaci za sebou
19.01.2001 | Hospodářské noviny
Nejsilnější pivovarnické společnosti zvýšily loni výrobu i vývoz
Pivo díky silné konkurenci sotva výrazně podraží.
Blanka Sáková
Bratislava, 19. 1. 2001
Pivovary zastřešuje Slovenské sdružení výrobců piva a sladu, které patří k nejlépe organizovaným. Zřejmě i proto se jim dlouho a úspěšně dařilo bránit dovozům českého piva. Loni se ho na Slovensko dostalo jen 368 tisíc hektolitrů, což však nedosahuje kvóty určené v rámci celní unie na 532 000 hl.
Období stagnace slovenského pivovarnictví loni skončilo. Třináct pivovarů vyrobilo celkem 4,52 miliónu hl piva, což je o 200 tisíc více než v roce 1999. Nejsilnější z nich se rovněž podepsaly pod nárůst exportu o 10 000 hl na celkových 117 tisíc hektolitrů. Nastává zde situace podobná jako v ČR, kdy silné společnosti prosperují a postupně vyřazují méně schopné.
Nejúspěšnějším pivovarem v SR je Heineken Slovensko, kterému patří společnost Zlatý Bažant, a. s., Hurbanovo. Během loňska se stal i majoritním vlastníkem pivovarů Corgoň v Nitře, Gemer v Rimavské Sobotě a Martiner v Martině, což vyvolalo u dalších výrobců piva obavy z koncentrace, která by při plném využití výrobních kapacit mohla představovat tři pětiny trhu. Ve skutečnosti koncem roku Heineken dosáhl 38,8 procenta, což i tak znamená, že se stal lídrem v tomto odvětví. Vzhledem k tomu, že koupěschopnost Slováků, a tím i pití piva se nezvyšuje, Heineken jako první rozběhl licenční výrobu nejdříve v maďarském městě Komárom a od loňska i v Polsku v městě Ležajsk. K dalším úspěšným pivovarům patří i SAB Ve3/4ký Šariš, Steiger Vyhne a Topvar. Topo3/4čanská společnost Topvar je největším domácím pivovarem s výlučně slovenskými akcionáři, která úspěšně drží krok i s těmi se zahraničním kapitálem. Začala licenční výrobu piva v Moskvě a rumunském městě Sibiu.
Únorové zvýšení cen pravděpodobně zdraží pivo jen o nezbytnou částku na pokrytí nákladů, takže jeden půllitr bude stát o 0,50 až 1,5 Sk víc. Vyšší zdražení nedovolí díky obchodním řetězcům velká konkurence.
Další články v kategorii Potravinářství
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Nejvíce medu se loni do EU dovezlo z Číny a z Ukrajiny, uvedl Eurostat (21.05.2024)
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)
- Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají (20.05.2024)