Pivovary v kraji zdražily
21.05.2002 | Mladá fronta Dnes
Pivovary na Vysočině, mezi něž se řadí humpolecký Bernard, havlíčkobrodský Měšťanský pivovar, Pivovar a sodovkárna Jihlava a Pivovar Pelhřimov, zdražily v poslední době většinu produkce piva. Růst cen přitom zdůvodňují inflací a zvyšujícími se náklady na vstupní suroviny. Za půllitr piva tak nyní spotřebitel zaplatí v restauracích zhruba o 90 haléřů více. Bernard a havlíčkobrodský Měšťanský pivovar přitom zdražily pouze sudové pivo. Podniky v Pelhřimově a Jihlavě pak zvýšily ceny u všech piv. V Humpolci se ceny změnily po dvou letech, ostatní pivovary přistoupily k cenovým úpravám po roce. Představitelé pivovarských podniků uvedli, že na jejich rozhodnutí mělo vliv i zvýšení cen u velkých pivovarských konkurentů. Skupina Plzeňského Prazdroje zvýšila od února cenu všech pivních značek až o korunu za půllitr. Pražské pivovary zdražily pivo v průměru o sedm procent. Sudové i lahvové pivo z pelhřimovského pivovaru je od poloviny května dražší o 60 korun na hektolitr. Pivovar, jehož vlastníkem je místní kožedělné družstvo DUP, vaří piva značek Felix a Poutník. Loni ho vystavil 32 tisíc hektolitrů. Společnost Pivovar a sodovkárna Jihlava zvýšila cenu piva od května v průměru o pět procent. Pivovar loni vyrobil zhruba 100 tisíc hektolitrů piva. Rodinný pivovar Bernard přistoupil ke zvýšení ceny po dvou letech. Sudové pivo z Humpolce je od poloviny dubna dražší v průměru o sedm procent. Pivovar loni vystavil 95 tisíc hektolitrů. Od března zvýšil cenu sudového piva Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a to o 60 korun na hektolitr. U lahvového se letos ceny zvyšovat nebudou. Výstav piva značek Rebel a Lion loni činil 149 tisíc hektolitrů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



