Pivovary zmizely, v kraji vaří už jen Janáček
01.07.2003 | Mladá fronta Dnes
Ještě před rokem 1989 vařilo ve Zlínském kraji pivo několik pivovarů. Po ztrátě ruských a slovenských trhů a transformaci ekonomiky je však postihla vlna krachů. V regionu, charakteristickém výrobou pálenek, zejména slivovice, tak s ročním výstavem 65 tisíc hektolitrů soupeří s konkurencí velkých pivovarů jen uherskobrodský pivovar Janáček.Před osmi lety vařily pivo tradiční pivovary ve Vsetíně, Jarošově, Brumově a Uherském Ostrohu. V rozmezí let 1995 až 1999 ukončily všechny svůj provoz."Za jejich krachy stojí ztráta odbytišť v zahraničí, proniknutí silných pivařských společností do regionu, v některých případech i přeinvestování a nekvalitní management," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička.Vedle nekonečného množství legálních i "černých" pálenic a vizovické likérky Jelínek, která má dominantní postavení na tuzemském trhu ovocných destilátů, zůstává na regionální mapě výrobců alkoholických nápojů jen pivovar Janáček.V době největší slávy měl roční výstav 260 000 hektolitrů, loni prodal 65 000 hektolitrů piva."I nás se dotkla ztráta slovenského trhu, na který jsme dodávali asi 30 procent produkce. Ze dne na den jsme museli hledat odbyt jinde, ale podařilo se nám proniknout na polský, švédský a nyní i maďarský trh. Od roku 1998 se nám daří výstav pravidelně zvyšovat. Loni to bylo téměř o čtvrtinu a letos plánujeme další tříprocentní růst," řekl sládek pivovaru Jaroslav Horehleď.Podle něj se stále více restaurací vrací zpět k malým pivovarům. "Boom velkých společností oslabil. Pivaři zjistili, že naše pivo je častokrát kvalitnější při výrazně nižší ceně," uvedl. Vedle cen se pivovar snaží mezi velkými společnostmi prosadit šíří sortimentu. V minulém roce začal na trh dodávat ochucené typy piv určené především mladší generaci."Naší největší konkurenční výhodou je ale úzký vztah se zákazníky a schopnost pružně reagovat na přání odběratelů," tvrdí Horehleď.Na masivní propagaci není ve firmě dostatek prostředků, ale přesto vyvíjí řadu aktivit na podporu prodeje. "V reklamě se zaměřujeme na náš region, v němž máme většinu odběratelů. Využíváme zejména místní média a pořádáme akce jako pivní slavnosti a dny otevřených dveří," řekl.Konkurenční boj na pivním trhu je obrovský, ale vedení pivovaru je přesvědčeno, že i mezi velkými řetězci je pro uherskobrodský pivovar místo.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



