Plýtvání potravinami vážně škodí přírodě
31.08.2008 | tyden.cz
Likvidace zbytků potravin znečišťuje švédské životní prostředí podobně jako například 460 tisícvytápěných rodinných vil nebo 700 tisíc automobilů.
Vyplývá to z nové studie švédského výzkumného institutu SIK, podle nějž by konec plýtvání s potravinami měl přibližně stejný přínos, jako kdyby ze švédských silnic zmizel každý sedmý automobil.
V závěrech studie je uvedeno, že Seveřané vyhodí plných 27 procent potravin, které nakoupí, přičemž v přibližně přibližně v 18 procentech jde o potraviny stále ještě jedlé. Téměř pětina švédských potravinových nákupů tedy skončí v popelnici i přesto, že na těchto potravinách vůbec nic závadného není.
Z jednotlivých druhů se ve Švédsku nejvíc vyhazují ovoce a zelenina, především brambory. Následují těstoviny, mléčné výrobky, maso a ryby. Průzkum ukázal, že velká část těchto odpadků pochází z talířů, na něž si strávníci naložili příliš vysoké porce. Mezi dalšími poznatky zaujala i skutečnost, že starší generace plýtvají potravinami stejně jako generace mladší. Šetrnost babiček z první poloviny minulého století se tedy zdá být minulostí, neboť současní prarodičové již pocházejí hlavně z éry poválečného rozkvětu a dostatku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



