Plzeňské pivo bude dražší. V restauraci si připlatíme asi tři procenta
31.08.2021 | Denik.cz
Plzeňský Prazdroj zvýší ceny svých produktů v průměru o tři procenta. Poprvé po třech letech zdraží i čepovaná piva.
Plzeňský Prazdroj zdraží od 1. října cenu piva v průměru o tři procenta. Změny se dotknou většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr.
Pivovar se v posledním roce potýkal s omezeními provozu hospod a restaurací, ve kterých se za normálních okolností vyčepují v průměru čtyři z deseti vypitých piv Prazdroje, zbytek se prodá v obchodech.
„Přesto i letos pokračuje Prazdroj v investicích do výroby v celkové výši jedné miliardy korun, dokončil novou varnu v Nošovicích, rozšiřuje skladovací prostory v Plzni a navyšuje varní kapacitu v Popovicích. Po celou dobu trvání pandemie klade hlavní důraz na bezpečnost svých zaměstnanců a zachoval plnou zaměstnanost,“ uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.
Cenu čepovaných piv zdražil Prazdroj poprvé od roku 2018. Po celou tuto dobu, kdy inflace kumulovaně přesáhla osm procent (loni činila 3,2 procenta), držel ceny na stejné úrovni, aby se sektor hospod a restaurací dokázal vyrovnat se všemi změnami, které ho postihly. Podle Kováře šlo o důsledky zavedení regulací, jako například EET, zákaz kouření a v posledním roce i dopady covidové pandemie.
„V celém jejím průběhu Prazdroj výrazně pomáhal restauracím a do jejich podpory investoval přes půl miliardy korun. Ať již v podobě bezplatné výměny prošlého piva, odložení plateb hostinským, investic do předzahrádek a vybavení a distribuce „odnosek“ na čepované pivo s sebou,“ dodal Kovář.
Naposledy Prazdroj upravoval ceník k 1. říjnu loňského roku. Zvyšoval ceny pouze u některých balených piv, zejména ležáků a prémiových piv. V průměru šlo o zvýšení o 3,6 procenta.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



