Plzeňské pivo je už dražší
04.02.2002 | Mladá fronta Dnes
Jeden ze symbolů krajské metropole - pivo z Plzeňského Prazdroje - je od včerejška dražší. Firma totiž počínaje prvním únorovým dnem pro své odběratele zvýšila ceny značek Pilsner Urquell a Gambrinus až o korunu na půllitr. Zdražení se zřejmě odrazí i v cenách, které za pivo zaplatí v hosté v restauracích. "Na zdražení zřejmě budeme reagovat, ale předpokládám, že pouze u Prazdroje, Gambrinus i přes zdražení necháme na nynější úrovni," říká majitel plzeňského klubu Zach´s pub Karel Zach. "Postupně se rozevírají cenové nůžky mezi prémiovými pivy, tedy například značkou Pilsner Urquell a lacinějším segmentem. Právě proto, aby si mohli lidé vybrat i podle ceny, zařadili jsme před časem do nabídky klubu i desítku Gambrinus," doplňuje Zach. V některých restauracích staré ceny patrně několik dní či týdnů vydrží. "Než se na nové ceny najede, nějakou dobu to trvá. Počítám, že nyní pivo vesměs podraží mezi padesátníkem až korunou, tedy právě o částky, které oznámil pivovar," říká provozovatel plzeňské restaurace U Šebestů Evžen Zavadil. Plzeňský Prazdroj zdražil pivo Pilsner Urquell půllitr o korunu na 13,90 korun. O korunu vzrostla i cena lahvového Prazdroje na 16,90 korun. Desetistupňový Gambrinus je dražší o padesát haléřů v sudovém balení, což představuje cenu 8,90 korun za půllitr. Lahvové balení desetiprocentního piva Gambrinus podraží o šedesát haléřů na 9,50 koruny. "Ve zdražení se odráží situace na českém pivním trhu a je v něm zahrnut růst cen energií a vstupních surovin," informuje mluvčí Plzeňského Prazdroje Jaroslav Pomp.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



