Podmáslí – význam a využití
13.02.2008 | ÚZPI
Podmáslí se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Složení závisí na výrobním postupu (viz Výroba másla). Při běžném zpěňovacím postupu je obsah tuku nižší než 0,5 %, beztuková sušina ca 8,8 %, laktóza 4,9 %, lecitin 72,7 mg/100 g, cholesterol 9,2 mg/100 g (Forman, 1988). Mezi bílkovinami jsou zbytky kaseinu, syrovátkové bílkoviny a bílkoviny z obalu tukových kuliček (v původním článku se uvádí aminokyselinové složení, Nutrition Facts, 2004). Proti mléku je výrazně vyšší podíl sirných aminokyselin. Hlavním představitelem (ca 40 %) bílkovin z membrán tukových kuliček je butyrofilin.
Přes nízký obsah tuku je podmáslí bohaté na fosfolipidy (0,13 až 0,19 % podle různých autorů), které mají řadu významných funkcí. Např. fosfolipidy se uplatňují při růstu a vývoji buněk, ovlivňují vlastnosti buněčných membrán, působí proti invazivnosti listerie, ve výrobcích zvyšují pevnost emulzí. Fosfolipidy podmáslí mají vyšší obsah esenciálních mastných kyselin než mléčný tuk. Metabolity fosfolipidů a sfingomyelinů – ceramindy a sfingozidy působí proti nádorovému bujení. Lecitin vytváří s bílkovinami aktivní komplex, který upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
Významný je obsah kyselin kapronové, kaprilové a kaprinové, stearové, linolové a linolenové (uvádí se složení mastných kyselin, Nutrition Facts, 2004).
Podmáslí je rovněž zdrojem minerálních látek a vitaminů (uvádí se v tabulkách, Nutrition Facts, 2004).
Při skladování podmáslí hrozí především rozvoj mikrobů a oxidace.
Podmáslí v tekuté nebo sušené formě nebo složky z něho získané nacházejí uplatnění v řadě potravinářských odvětví, krmivářství a ve farmaceutických a kosmetických výrobách. Využívají se mj. jeho pěnotvorné a stabilizační vlastnosti. Bílkoviny získané ultrafiltrací zlepšují kvalitu nízkotučných výrobků.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



