Pohár Pivexu je top soutěž
22.11.2001 | Právo
Odborní degustátoři začali v úterý ochutnávat 21 značek světlého výčepního piva z českých pivovarů. Konalo se v brněnské pobočce Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS) a začal tím 10. ročník soutěže piv Zlatý pohár Pivex. Spolu s mladší pražskou soutěží České pivo patří k nejprestižnějším akcím tohoto druhu v Česku. "Nechceme, aby málo lidí pilo hodně piva, nýbrž aby hodně lidí pilo rozumné množství piva," říká nestor českých pivovarníků Jiří Kratochvíle. Garantem obou vrcholových a uznávaných soutěží je pražské ústředí zmíněného ústavu. Jedině soutěž Zlatý pohár Pivex probíhá dvoukolově, přičemž výsledky prvního kola nebudou zveřejněny až po druhém kole, které proběhne v únoru 2002. Slavnostní vyhlášení bude vpředvečer mezinárodních potravinářských veletrhů Salima - 4. března. Celkem bude hodnoceno 45 značek z 22 pivovarů, dva vzorky pošlou z Ruska. "Dílčí výsledky obou degustací poměrně složitě kombinujeme a minimalizujeme tak dopady nežádoucího případného taktizování, kdy degustátor pozná pivo svého pivovaru a mohl by je umístit dopředu, i když by věděl, že patří jen třeba do průměru," vysvětlil František Frantík z VÚPS Praha. Kromě toho se v obou částech soutěže provádějí laboratorní rozbory a hodnocení. Frantík rovněž prozradil, že vzorky piva pro degustaci uložili na tři týdny ve sklepě brněnské pobočky, protože "nekvalitní pivo chytí stařinku, nevydrží". Podle Kratochvíleho tato soutěž a její sofistikované hodnocení vzorků také umožňuje zjistit, jak se pivovary vyrovnávají s výkyvy sezónních podmínek při výrobě piva. Degustátoři samozřejmě anonymně hodnotí především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další případné chuťové vlastnosti či jiné příznaky, třeba v barevnosti. "K naší profesi potřebujete praktické i teoretické znalosti a také lékařskou prohlídku," řekl Právu degustátor Petr Dvořák ze znojemského pivovaru Hostan. Prohlídka spočívá v podrobném zjišťování, zda chuťové pohárky správně signalizují nejrůznější chutě.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



