Pohodlné masné pokrmy na českém trhu
15.04.2005 | ÚZPI
Předpokládá se, že podíl nezpracovaného čerstvého masa na celkovém objemu nákupu masa pro domácnosti poklesne. Souvisí to především se stoupající atraktivitou níže popsaného „convenience-segments“ – pohodlného segmentu stravování, které podstatně vzroste a postupně ovládne trh. Maso pro rychlé opečení a maso pro snadnou přípravu, tzv. „convenience“, tedy pohodlné, ovládne trh. Důležitým parametrem budou spíše vlastnosti zpracování než jeho senzorické vlastnosti.
Ne požitek, ale bezpečnost bude naléhavým požadavkem obchodu a spotřebitele. Je třeba sledovat kvalitu dodávaných přísad (dusitanové solící směsi, fosfáty a enzymy), aby splňovaly chuťové vlastnosti a byly vhodné pro „pohodlné“ výrobky. Pro bezpečnost bude rovněž důležitá konzervace a balení. Čerstvost musí být zachována několik týdnů (chladicí teplota 2 °C), kromě toho je důležité např. použití vícevrstevné fólie jako plynové bariéry s antimikrobiálním efektem.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



