Pokles obsahu tuku v mléce
23.03.2006 | ÚZPI
Nízký obsah tuku v mléce může způsobit také konjugovaná kyselina linolová.
Ne vždy je nízký obsah tuku v mléce způsoben nedostatečným zásobováním zvířat strukturální vlákninou. Podle informací experta na výživu hospodářských zvířat Dr. Martina Priese ze Zemské zemědělské komory Severního Porýní- Vestfálska (SRN) je jednou z možných příčin zabrždění syntézy tuků prostřednictvím konjugované kyseliny linolové (CLA). Výsledky výzkumu prokázaly, že u holšýnskofrízských dojnic může CLA snížit obsah tuku v mléce až o 2 procentní body.
Konjugovaná kyselina linolová se může za určitých podmínek, které ovšem ještě nejsou detailně vyjasněny, syntetizovat v bachoru z vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Jejich obsah je závislý na složení krmné dávky – např. CCM obsahuje velmi vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. V období podávání zimní krmné dávky je hladina těchto mastných kyselin vyšší než v létě, především v zemědělských podnicích využívajících pastevní výběhy.
Skutečnosti, že CLA snižuje hladinu tuku se využívá v krmivářském průmyslu: konjugovaná linolová kyselina je podávána dojnicím v krmivu na počátku laktace jako blokátor tuku, protože je žádoucí v tomto období redukovat výdej energie snížením obsahu tuku a tím přispět k ulehčení hospodaření s energií v jejich organismu.
V krmivářském experimentu uskutečněném na Universitě v Hohenheimu došlo k signifikantnímu poklesu obsahu tuku v mléce díky podávání tří preparátů obsahujících chráněnou formu CLA (7 až 10 g konjugované kyseliny linolové na krávu za den) z 3,9 až na 3,2 %.
Naproti tomu došlo v průběhu tohoto experimentu k nárůstu mléčné užitkovosti.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



