Polsko má problémy s nedostatečnou produkcí cukru
14.11.2001 | ÚZPI
Polské cukrovary letos vyrobí podstatně menší množství cukru, protože sklizeň cukrovky a průměrné hektarové výnosy byly mnohem nižší než obvykle. Celková letošní produkce cukru se odhaduje na asi 1,60 - 1,65 mil. t, což je asi o 400 000 t méně než v loňské sezoně. Tento pokles odpovídá nižší sklizni cukrovky o 5-11 %, která podle současného odhadu polské statistické agentury dosáhne 11,7-12,5 mil. t. Předpokládá se také, že vzhledem k nižšímu obsahu cukru budou výrobní náklady cukrovarů na produkci jednotky bílého cukru vyšší než v minulém roce. Kromě uvedených potíží jsou tu obavy, že kvůli deštivému počasí v době sklizně nastanou problémy se skladováním cukrovky. Dále se očekává, že nejméně tucet cukrovarů bude mít ztížený přístup k bankovním úvěrům na nákup cukrovky a zaplacení zemědělcům. V minulých letech byly banky ochotny poskytovat tyto úvěry, protože Zemědělská tržní agentura garantovala menším cukrovarům splácení úvěrů, ale na nátlak vlády nebudou letos tyto garance poskytovány. Cukrovarský průmysl je také kritický vůči zákonu o rozdělení produkčních kvót cukru, který stanoví, že kvóta musí být přidělena každému výrobci, který se zabýval produkcí cukrovky v posledních pěti letech, dokonce i když nyní této produkce zanechal. To znamená, že v zájmu udržení celkové produkce musí aktivní výrobci nakupovat kvótu od těch držitelů kvóty, kteří už cukrovku nepěstují.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



