Pomazánkové máslo stále žije, i když by nemělo
15.07.2008 | Aktuálně.cz
Ačkoli Evropská unie zakázala v loňském roce Česku používat název pomazánkové máslo, výrobky s tímto přízviskem se na tuzemském trhu stále prodávají. A zřejmě jen tak nezmizí. Ministerstvo zemědělství dokonce zvažuje, že se bude s Bruselem o možnost zachování názvu soudit.
Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) Michala Němce nařídila Evropská komise Česku, že kvůli pomazánkovému máslu musí změnit legislativu.
"Příslušná novela byla sice vypracována, ale nebyla schválena," konstatoval Němec. Důvodem je podle něj fakt, že zrušením názvu pomazánkové máslo by byli čeští výrobci oproti zahraničním znevýhodněni.
Připomeňte si: Pomazánkové máslo zmizí do roka
Sladká konkurence ze Španělska
V rámci EU totiž existuje obdobný výrobek, který také nesplňuje názvoslovná kritéria EU ohledně másla, a přesto není jeho výroba zakázána.
Jde o takzvané sladké máslo ze Španělska, které má výjimku z názvoslovných pravidel. Příslušná norma umožňující takové výjimky nicméně přestala brzy po vstupu ČR do EU platit, takže ji tuzemští mlékaři nemohli pro zachování názvu pomazánkové máslo využít. To podle nich fakticky znamená nerovné podmínky pro domácí podnikatele.
Jako znevýhodnění to cítí i ministerstvo zemědělství. Podle prvního náměstka ministra Ivo Hlaváče proto v současné době ministerstvo posuzuje možnost jít v zájmu zachování pomazánkového másla i do soudního sporu s EU. To podporuje podle svého prezidenta Miroslava Tomana také Potravinářská komora ČR.
Podle Němce ale spíše Česko zažaluje sama Evropská komise za to, že ČR nenaplnila podmínky tohoto zákazu. "Žaloba ČR vůči Bruselu by mohl být jeden z obranných kroků," podotýká představitel mlékáren.
Mlékaři proto v současné době vyčkávají a se změnou názvu zatím nepočítají.
Čekání na verdikt
"Budeme pomazánkové máslo vyrábět a používat tento název tak dlouho, dokud nepadne nějaké soudní rozhodnutí," tvrdí Němec.
Podstatou sporu je skutečnost, že podle názvosloví EU se může máslem nazývat jen takový výrobek, v jehož složení dosahuje podíl tuku alespoň 39 procent. Tuzemské pomazánkové máslo obsahuje ale jen 31 až 34 procent tuku.
Jenže ani španělské sladké máslo nedosahuje 39 procent tuku.
Podle ČMSM je pomazánkové máslo oblíbeným tuzemským specifickým výrobkem s více než třicetiletou tradicí.
Nižší podíl tuku a nižší energetická hodnota pomazánkového másla v praxi znamená, že jde o výrobek, který je v souladu se současnými stravovacími trendy. Roční tuzemská produkce tohoto výrobku činí více než 7 000 tun.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



