Poslanci odložili jednání o vinařském fondu
07.11.2001 | Agris
Zemědělský výbor parlamentu dnes na svém jednání odložil formulaci svého stanoviska k novele zákona o vinohradnictví a vinařství, jehož jedním z cílů je zákonné zavedení takzvaného vinařského fondu. V rozhovoru pro Agris to uvedl člen výboru Jiří Papež.
"Jednání o této novele jsme přerušili a vrátíme se k němu v průběhu příštího týdne. Dohodli jsme se ale, že do pátku 9. listopadu lze k tomuto zákonu podávat pozměňovací návrhy," konstatoval Papež.
Zřízení vinařského fondu by se mělo stát podle návrhu předkladatele, ministerstva zemědělství, základem samofinancovaného systému podpor ve vinohradnictví a vinařství v ČR tak, aby bylo možné dosáhnout postupné obnovy přestárlých vinic a jejich rozšíření ještě před vstupem ČR do Evropské unie. Vinohradnictví a vinařství se podle ministerstva zemědělství významnou měrou podílí na udržení krajiny a využití ploch, kde lze jen obtížně pěstovat jiné plodiny, a navíc vytváří pro vysoký podíl ruční práce velký počet pracovních míst. V současné době se vinohradnictvím zabývá řádově přes 10 000 lidí, ambicí ministerstva zemědělství je, i prostřednictvím vinařského fondu, současný rozměr vinohradnictví v ČR zdvojnásobit. Dnem vstupu ČR do Evropské unie přitom nabude účinnosti i pro naši republiku zákaz Evropské unie rozšiřovat viniční plochy. To podle ministra zemědělství Jana Fencla znamená zřídit vinařský fond co nejdříve. Návrh novely zákona podle něj nepřímo navazuje na novelu zákona o spotřebních daních, podle které by spotřební daň na révová vína byla zrušena na podzim roku 1999. Zatížení výrobků odvodem do fondu ve výši 1 Kč z jednoho litru je daleko nižší, než bylo zatížení spotřební daní ve výši 2,50 Kč za jeden litr. Pěstitelé vína by měli podle návrhu kromě toho odvádět do vinařského fondu 350 Kč z jednoho hektaru vinic.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



