Posuzování bezpečnosti aditiv určených do siláží
22.02.2008 | ÚZPI
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat stanovuje pravidla pro schvalování aditiv určených k použití ve výživě zvířat. Jednou z novinek tohoto nařízení je, že jsou poprvé aditiva určená do siláží klasifikována jako aditiva určená do krmiv, což znamená, že se musí před uvedením na evropský trh podrobit schvalovacímu procesu.
Aditiva do siláží se definují jako “látky včetně enzymů nebo mikroorganismů, určené k záměrnému přídavku do krmiv s cílem zlepšit produkci siláže” a řadí se do kategorie technologických aditiv.
Dříve, než začalo platit nařízení (ES) č. 1831/2003, nebyla autorizace aditiv do siláží zapotřebí. Podle nového nařízení budou aditiva do siláží, která byla notifikována a zanesena do registru krmných aditiv ve Společenství, předmětem úplného posuzování a to během sedmi let od vstupu nařízení v platnost (článek 10(2)). Pokud žádost o přezkoumání a odpovídající dokumentace nebude předána do 7. 11. 2010, nebude se moci výrobek nadále uvádět na trh v EU.
V roce 2006 vydal panel expertů EFSA pro krmná aditiva (EFSA-FEEDAP) stanovisko k vytvoření návodů na posuzování aditiv do siláží. Toto stanovisko slouží jako základ pro implementaci pravidel týkajících se silážových aditiv podle nařízení (ES) č. 1831/2003.
V souvislosti s touto novinkou, tj. posuzováním aditiv do siláží jako aditiv do krmiv, organizuje EFSA schůzku, na které budou experti z FEEDAP objasňovat zásady pro posuzování silážových aditiv. Na procesu autorizace silážových aditiv se nepodílí pouze EFSA, a proto se této akce zúčastní i referenční laboratoř Společenství zaměřující se na krmná aditiva.
Schůzka EFSA a všech zainteresovaných subjektů se uskuteční dne 25. dubna 2008 v Londýně. V příloze je návrh programu této schůzky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



