Potravinářská inspekce stále zjišťuje potraviny s o několik řádů vyšším obsahem alergenů oproti informaci na obalu
03.03.2020 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila neprodlené stažení z tržní sítě níže uvedených nevyhovujících potravin pro překročení obsahu alergenních látek oproti informaci na obalu o několik řádů:
PRESTIGE HYPER CLASSIC - Oplatka máčená "HYPER" Classic, datum minimální trvanlivosti: 21/12/2020, označení šarže: L069525, výrobce: Prestige 96, a.s., ul. Dalga Laka 6, Veliko Tarnovo, 5000 Bulharsko, země původu: Bulharsko. Výrobce na obal mj. uvedl: „Může obsahovat stopy burských oříšků“. Vzhledem k tomu, že laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu arašídy (burské oříšky) v množství 5843 miligramů na kilogram (mg/kg) a maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoven na 25 mg/kg, jedná se o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen.
Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti NORMA, k.s. a nařídili provozovateli stažení uvedené šarže potraviny ze všech poboček. Dle předložených dokladů nevyhovující šarže představovala 9750 ks. balení.
CHOCOLATE IRISH CREAM LIQUEUR alk.15% vol., označení šarže: L19 004 306, výrobce: Terra Limited, Institute Road, Bailieboro, Co. Cavan, Irsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „Obsahuje stopy mléka“. Vzhledem k tomu, že laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu mléčná bílkovina v množství 21699 mg/kg a maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoven na 25 mg/kg, jedná se o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen.
Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s. a nařídili provozovateli stažení uvedené šarže potraviny ze všech poboček. Dle předložených dokladů nevyhovující šarže představovala 29376 ks lahví.
Potravinářská inspekce zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.
SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětné šarže potravin doma a zároveň trpí alergií nebo intolerancí na uvedené složky, aby potraviny nekonzumovali.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



