Potvrzeno! Víno 2003 bude výborné
02.01.2004 | Mladá fronta Dnes
Excelentní ročník, nejlepší za posledních padesát let. Taková nálepka patří letošnímu vinařskému ročníku. Jeho cukernatost dosáhla nejvyšší hodnoty od doby, kdy se eviduje. Měrka moštoměru se letos průměrně zastavovala na hodnotách kolem dvaceti stupňů. Dosud nejlepší ročník 2000 přitom dosáhl průměrné cukernatosti o půl stupně nižší.
"Neznáme údaje z roku 1947, o kterém se traduje, že byl vynikající. Od doby před padesáti lety, odkdy se cukernatost eviduje, je letošní ročník v obsahu cukru nejlepší," řekl Jaromír Čepička z oddělení trvalých kultur Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Letošní úrodu si pochvaluje i předseda Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Jiří Sedlo. "Cukernatost je nejvyšší od doby, kdy ji naše unie sleduje. Průměr bude kolem dvaceti stupňů, výnos byl mírně nad průměrem," řekl Sedlo.
Vysoká cukernatost však může přinést i problémy. "V teplejších letech mají vína nižší obsah kyselin. Pokud si tedy sklepmistři víno nepohlídají, mohou být potom vína fádní, bez výraznější chuti a svěžesti. Tomu odpovídá i zkušenost z roku 2000, který se už skoro vypařil. Vína měla totiž rovněž velmi malý obsah kyselin a velice brzy zestárla," upozornil Čepička.
Nadšeni jsou především vinaři. "Většina vín je v přívlastcích," řekl výrobní náměstek Znovínu Znojmo Antonín Zatloukal. Spokojeni jsou i ve společnosti Víno Mikulov. "Nyní bude především na sklepmistrech, aby z výtečné suroviny udělali i výtečné víno," dodal výrobní náměstek společnosti Viktor Luskač.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



