Použití ultrafialového záření k zajištění nejvyššího stupně hygieny v potravinářském průmyslu
03.06.2005 | ÚZPI
Ultrafialové záření je nejpřirozenějším způsobem dezinfekce, bez chemie, bez dezinfekčních činidel. Předpisy a pravidla potravinářské hygieny a pravidla HACCP koncepce samy stanoví standardy, kterým mohou dnes výrobci potravin lépe vyhovět. Významným a vhodným stavebním kamenem hygienických opatření je dezinfekční systém společnosti BÄRO. Systém, který zbaví atmosféru výrobního procesu mikroorganizmů. Používá stávající vzdušnící zařízení, působí jako vzdušný dezinfekční systém zejména vůči potravinám citlivým na trvanlivost. Barevnost a hmotnost zůstává stálá, bezpečnost výroby je zajištěna. UV záření je nejpřirozenější způsob dezinfekce.
Dezinfekce ultrafialovým zářením pro přesně stanovené řízení hygieny provozu. Společnost BÄRO, specialista na dezinfekci uspěla v likvidaci zárodků působením UV záření. Jak mikroorganizmy, tak bakterie, kvasinky a plísně ozářené vlnovou délkou od 253,7 nm toto záření nepřežily, zemřely téměř z 99,9 %. Veškeré dezinfekční případy jsou uzavřeným systémem. Okolní vzduch nebo čerstvý vzduch byly tímto systémem nasáty, ozářeny a přečerpány jako vyčištěný vzduch do výrobní místnosti. Jak výrobce zdůrazňuje, jsou dezinfekční systémy oproštěné od stávajících zařízení a nahrazeny ideálními k docílení dezinfekce vzduchu nebo povrchu po dobu výrobního procesu. Výsledkem je hygienicky dokonalá výroba.
Porovnáním počtu mikroorganizmů před a po dezinfekci vzduchu se jasně zajistí snížený počet. Význační výrobci potravin dnes v rámci své přísné hygienické politiky s trvalým úspěchem vyrábějí své produkty za využití dezinfekčního systému společnosti BÄRO. S pomocí dezinfekčního systému se může počet mikroorganizmů ve výrobních prostorách dokonce snížit na množství pod 1 zárodek obsažený v metru krychlovém vzduchu.
Semináře společnosti o dezinfekci informují, jak se mohou vytvořit ve výrobě dokonalé hygienické podmínky. Každý ví, jak nevítaná je návštěva mikroorganizmů ve výrobě a následně jejich účinná likvidace. Pro tyto zájemce je určen seminář společnosti BÄRO. Tam se dovědí o výrobních, hygienických a technických způsobech včetně UV dezinfekce, o hygienických standardech, jejich zajištění ve výrobě a jejich zlepšení. Absolvent semináře dostane dále cenné pokyny k tomu, aby znal příčiny správného způsobu dosažení hygienických nároků u provzdušňovacího technického zařízení používaného v místnostech, zvláště v jejich výrobních prostorech.
Další články v kategorii Potravinářství
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)

Tweet



