Požadavek dokonalejšího označování přítomnosti potravinových alergenů
10.11.2003 | ÚZPI
Společnost pro potravinové alergie a anafylaxii (FAAA), mezinárodní skupina reprezentující organizace pro potravinové alergie po celém světě, přichází s iniciativou požadující, aby vlády a potravinářský průmysl schválily přesnější a jednoznačnější značení pro potravinové alergeny. FAAA požaduje, aby byla na etiketě výrobku jasně identifikována přítomnost běžných potravinových alergenů jako jsou arašídy, nejrůznější druhy ořechů (vlašské, lískové, para, piniové, kešu, pistáciové, makadamy, pekany), mléko, vejce, ryby, korýši, pšenice a sója.
FAAA byla založena v roce 1999 a je v současné době reprezentována skupinami v Austrálii, Kanadě, Japonsku, na Novém Zélandu, v Nizozemí a Velké Británii. I
niciativa FAAA chce především upozornit na globální spotřebitelský problém s nekonzistentností označování alergenů ze strany výrobců, včetně informačních sdělení o alergenech typu "může obsahovat" nebo "bez obsahu", jejichž uvádění není povinné a nadto jsou špatně definována. Na Novém Zélandu bylo kupříkladu zaznamenáno 16 různých druhů takovýchto tvrzení, v Kanadě dokonce dvacet devět. Nekonzistentnost značení je pro spotřebitele matoucí a pro některé z nich může představovat i značné riziko. Nová iniciativa požaduje jasné a srozumitelné označování příslušných ingrediencí, deklaraci veškerých alergenů, včetně jejich přítomnosti v barvivech, ochucovadlech a dalších přísadách, a maximální omezení vágních informací o alergenech.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



