Požadavky na kvalitu mléka v Evropské unii - trendy a důvody
20.05.1999 | Odborné konference
D. Goeman
SRN
Mléko vzhledem ke svému složení a biochemické kompozici představuje základní složku lidské výživy (naprosto nepostradatelné pro výživu mláďat). Optimální zastoupení laktózy, bílkovin, tuků a minerálií, vytváří z mléka vhodný substrát především pro nejdůležitější mikroorganismy. Mléko představuje neudržitelnou poživatinu a pro udržení jeho kvality je především nutné zabránit sekundární kontaminaci mléka.
Od roku 1993 vstoupil v platnost v zemích Evropské unie hygienický standard pro syrové mléko, který sjednotil v jednotlivých členských zemích EU hygienické požadavky pro deklarování kvality syrového mléka.
Vzájemná spolupráce Mezinárodní mlékařské federace (I.D.F.), Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (F.A.O.), Světové zdravotnické organizace (W.H.O.) a Světové organizace pro obchod (GATT/ WTO) vyústila do velmi potřebné hygienické normy pro syrové mléko: celkový počet mikroorganismů v 1 ml mléka max. 100 000, celkový počat somatických buněk v 1 ml mléka max. 400 000.
Syrové kravské mléko, které odpovídá výše uvedeným hygienickým požadavkům, vykazuje standardem vymezené fyzikálně-chemické parametry (minimální obsah tuku, minimální obsah bílkovin, odpovídající bod mrznutí apod.) a je prosté jakýchkoliv reziduí cizorodých látek, takové mléko je vhodné pro zpracování na mlékárenské výrobky pro lidskou výživu.
(Úplné znění referátu v německém jazyce je možno získat u organizátorů konference.)
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



