Pozor na melouny, varují hygienici. Mohou obsahovat škodlivé bakterie
04.08.2017 | Denik.cz
Melouny, zejména prodávané už nakrájené, mohou být živnou půdou pro šíření bakterií. Pokud jsou skladovány v teple, hrozí infekce včetně salmonely nebo nakažení bakteriemi Listerie a Escherichia coli, varují na webu pražští hygienici.
Žádné případy zdravotních komplikací v souvislosti s melouny ale v Praze toto léto nezaznamenali. Podle dat Českého statistického úřadu za rok 2015 jich snědí Češi v průměru asi osm kilogramů.
"Melouny jsou stejně jako každé ovoce s dužinou, po mechanické úpravě, jako je nakrájení či oloupání, velmi dobrou půdou pro množení mikroorganismů včetně patogenních," uvedla mluvčí pražských hygieniků Dana Mertová. Na co si dát u melounů pozor, čtěte ZDE
Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nakažení bakterií E.coli se projeví střevními průjmy, listerióza může mít příznaky podobné jako chřipka.
Melouny jsou pro jejich množení vhodné, protože mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Pokud jsou navíc skladované ve vyšších teplotách, mikroogranismy se rychle množí. Odborníci proto doporučují při přípravě především zabránit kontaminaci dužiny mikrorganismy z povrchu plodu, který bývá znečištěný zbytky zeminy nebo závlahové vody.
Přenést se mohou nožem i neumytýma rukama. "Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Klidně je vydrhnout kartáčkem," uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví pražské hygienické stanice Pavla Svrčinová.
Vyskytl se i přenos úplavice přes melouny. "Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění," upozornila Svrčinová. Podobně se podle ní může šířit i žloutenka typu A.
Spotřeba melounů v Česku v posledních letech roste. Zatímco v roce 1992 jich podle statistiků Češi snědli v průměru necelý kilogram, v roce 2000 už to bylo téměř pět kilogramů, v roce 2007 už 6,8 kilogramu, v roce 2015, z nějž pocházejí poslední publikovaná data, to bylo osm kilogramů. Naprostá většina se jich spotřebuje v teplých letních měsících.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)

Tweet



