Právo komentuje přítomnost přídatných látek v potravinách
16.07.2007 | Ekolist.cz
Nejen nebezpečné, ale navíc zhola zbytečné je podle dnešního Práva používání syntetického barviva E128 v českých potravinách, před nímž tento týden kvůli obavám z rakoviny varoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin. V části EU, zejména ve Skandinávii a v Rakousku, je již E128 zakázáno. V některých zemích se však dál používá, kromě Česka například v Británii a v Irsku. V Česku to má podle komentátora důvod velmi zřejmý: některým (mnoha) výrobcům se hodí možnost přibarvit bledou nekvalitu na červeno, aby vypadala masitěji. Ale stejně to postrádá smysl. Kdo kupuje laciné potraviny, ten jistě dobře ví, jak to chutná - bez ohledu na barvičky, píše.
Zbytečná, v podstatě jen a jen klamavá, jsou však vlastně podle něj všechna potravinářská barviva, ale jistě i mnohá další "éčka", jak se podle mezinárodních číselných kódů začínajících písmenem přezdívá přídatným látkám, které se používají při výrobě potravin.
"Možná by tedy stálo za to zvážit - když už se česká legislativa bude muset vyrovnat s barvičkou E128 - jestli těch chemikálií zralých pro zákaz není trochu víc. Výrobce, kteří zakrývají mizerii svých produktů éčkovými umělotinami, by to jistě nepotěšilo, ale kvalitě českých potravin by to mohlo jen prospět. A navíc bychom alespoň jednou mohli být krok před Evropou, která k podobnému rozhodnutí jistě také začas dojde," píše dnešní Právo.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



