Pravý Prazdroj už umí i Rusové

V Kaluze, vzdálené 120 kilometrů na jih od Moskvy, se výroba rozběhla teprve letos před létem. A nová je i výroba v Plzni. Zde totiž pivovarníci minulý týden slavnostně otevřeli novou varnu.Prazdroj licenční výrobou bourá někdejší mýtus originálu Pilsner Urquell spojeného výhradně s Plzní. Třeba ruský pivní trh totiž v poslední době velmi silně přitahuje mnohé silné české výrobce. Ti na Východě cítí šanci využít stále rostoucí zájem spotřebitelů o náš národní nápoj. A česká jednička, plzeňská skupina, není výjimkou. Po sérii zkoušek tak Plzeňský Prazdroj začal s výrobou své prémiové značky.

Licenční výroba má výhody i finanční - dovozy do Ruska podléhají velkým poplatkům. "Díky licenční výrobě pivo zlevnilo," říká mluvčí Plzeňského pivovaru Alexej Bechtin. V Kaluze je totiž možné vyrábět až čtyřicet tisíc hektolitrů ročně, zatímco například loni Plzeňský Prazdroj vyvezl na tamní trh asi deset tisíc hektolitrů. K výrobě chuťově shodného moku, jaký produkují v Plzni, bylo potřeba udělat několik věcí: zachovat postup, upravit vodu, aby měla podobné parametry jako ta původní, dovézt český slad, chmel, základ kvasnic a měděnou varnu.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info