Prazdroj je prý Prazdroj, i když je made in Poland
14.10.2003 | Mladá fronta Dnes
Prazdroj odjinud než z Plzně? "Nesmysl!" řekl by každý před pár lety. Peníze však zmohou všechno. Vývoz do Polska byl drahý, a tak dnes světoznámé plzeňské pivo proudí trubkami pivovaru v jihopolském městě Tychy. "Jen tři lidé z dvaadvacetičlenné skupiny degustátorů dokázali odlišit, které je z Polska a které z Čech," tvrdí sládek Pavel Zítek, jenž na kvalitu polského plzeňského dohlíží. Pivo se v Tychách začalo vařit zhruba před rokem.
K výrobě chuťově shodného moku, jako se dělá v Plzni, stačilo udělat několik věcí: upravit vodu, aby měla podobné parametry jako ta původní, dovézt český slad, chmel, základ kvasnic a najít měděnou varnu, jako vystřiženou ze starého plzeňského pivovaru. Točený Prazdroj v polské restauraci chutná jako ten český. Pořádnou pěnu tam však natočit neumějí, ani kdyby se rozkrájeli.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



