Prazdroj vyrobí o tisíce hektolitrů více piva

Jindy je to chrám klidu, mezi charakteristickými měděnými nádobami jen občas projde někdo ze zaměstnanců. Teď však vládne všude čilý stavební ruch. Řeč je o varně plzeňského pivovaru, odkud pochází nejslavnější české pivo, Pilsner Urquell. Dramatickými změny nyní prochází varna Plzeňského Prazdroje. Část starého zařízení ustupuje novému, a přistavuje se. K varně teď přiléhá nová prosklená budova. Zlatavé nádoby jsou obaleny ochrannou fólií, kolem se míhají dělníci. Jeden už dokončuje obložení rekonstruovaných prostor dlaždicemi, jiný veze materiál k místu, kde se ještě staví.

Výroba piva bude snazší, ale také přesnější

Dění v prazdrojské varně se dá v podstatě shrnout do dvou slov: Modernizace a rozšíření. V patře pod prostory, jimž dominují měděné kotle, je vidět jejich skrytá část - nedaleko od sebe třeba stojí původní nádoby z roku 1978 a o pár metrů dál nové, přivezené teprve před několika měsíci. "Je to úplně nová technologie, zakoupená od německé firmy Huppmann. Nahradila staré zařízení. Výroba bude snazší, přesnější, automatizovaná," vysvětluje technolog Štěpán Kovanda a hned vyvrací případné obavy o autenticitu vyráběného moku. "Ale Prazdroj se i po změnách bude vyrábět pořád stejně. Novinky spojené s instalací nového zařízení se na chuti samozřejmě vůbec neprojeví. Zůstávají všechny náležitosti vlastní plzeňské prémiové dvanáctce, třeba trojí rmutování, přímý otop, identické jsou i suroviny: žatecký chmel, vlastní slad a kultura kvasnic," říká Kovanda.

Práci lidí nahradí automatická linka

Stoupáme po schodech několikapatrové budovy, kde se Prazdroj vyrábí. Je vidět, že úpravy se netýkají jen varných souprav samotných. "Všechno se zjednoduší - tak třeba tady je místo, odkud se přidával žatecký chmel, musel se navážit, odsypat. Teď to udělá automatizovaná linka," ukazuje Štěpán Kovanda do jedné z místností, které vévodí nové zařízení.Jdeme dál. I tady jsou k vidění novinky. "Při vaření piva se uvolňuje pára - ta dříve odcházela komínem ven. Teď prochází novým výměníkem, kdy páru využíváme k výrobě teplé vody," popisuje další změnu v zařízení varny Štěpán Kovanda.

Rekonstrukce skončí přibližně v červnu

Někdy v červnu by měla druhá etapa rakonstrukce a rozšíření varny skončit. V té chvíli bude mít pivovar možnost vyrábět 47 tisíc hektolitrů prémiové dvanáctky týdně, dalších 22 tisíc hektolitrů pak mohou dodat záložní a původní varné soupravy. Celková kapacita se tak oproti stavu platnému před začátkem rekonstrukce zvýší o více než dvacet tisíc hektolitrů týdně. A tím plány Prazdroje nekončí. Pokud si to prodej vyžádá, je možné, že celková kapcita po dalších dvou etapách rozšíření ještě stoupne. Možná až na pět milionů hektolitrů ročně - to je pro představu celková současná výroba plzeňského závodu, prazdroje i Gambrinusu dohromady.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info