Prazdroj zastavil prodej kvasnic malým pivovarům
05.09.2011 | FinančníNoviny.cz
Plzeňský Prazdroj přestal po letech prodávat malým pivovarům svoje kvasnice. Ještě letos v červenci pivovar v tiskové zprávě oznamoval, že kvasnicemi a sladem zásobuje na osm menších pivovarů ze západu Čech a okolí Prahy. Nyní prodej jedné ze základních surovin pro výrobu piva zastavil, píše server iHNed.cz. Podle něj počet minipivovarů roste, je jich už na 120. Přestože na celkové produkci piva mají ani ne procentní podíl, pro velké pivovary se stávají díky speciálním pivům nepříjemnou konkurencí.
"Situace se pro nás výrazně změnila. Ze dne na den nám v Gambrinusu přestali kvasnice prodávat. Náhradní nákup pro nás znamená vyšší náklady. Pivo ale kvůli tomu nezdražíme," cituje server majitele restauračního pivovaru U rybiček ve Stříbře na Plzeňsku Davida Rybu. Také pivovar Herold v Březnici u Příbrami musí nyní kvůli zastavení dodávek kvasnic z Prazdroje hledat náhradu u některého německého pivovaru. "Dřív tady nebývala taková rivalita mezi velkými a malými pivovary," uvedl sládek František Pinkava.
Kvasnice jsou kromě sladu a chmele základní surovinou pro vaření piva. Velké pivovary si většinou pěstují vlastní, pro malé restaurační pivovary je ale zařízení na množení kvasnic nákladné. Nákup z Gambrinusu poskytoval kvalitní surovinu za dobrou cenu.
Vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček v červenci uvedl, že prodej kvasnic minipivovarům vnímá jako kolegiální výpomoc. "S dodávkami nejkvalitnějšího ječmenného sladu budeme pokračovat. Vzhledem k našim interním předpisům ovšem musíme přehodnotit dodávky pivovarských kvasnic, které do budoucna subjektům mimo Plzeňský Prazdroj poskytovat nebudeme," cituje server nynější vyjádření mluvčího Prazdroje Jiřího Marečka.
Za poslední tři roky dodal Prazdroj konkurenčním pivovarům v okolí 62 tun sladu z vlastní sladovny a stovky litrů kvasnic za cenu nižší než u dalších dodavatelů.
"Musíme nějak řešit otázku kvasnic. Podobně jako v USA, kde vznikly specializované firmy, které se zabývají výhradně dodávkami kvasnic," konstatoval předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)

Tweet



