Prazdroj zdražuje sudové pivo o pět procent, lahvové o dvě pct
16.02.2004 | Lidové noviny
V průměru o pět procent zdražuje od 1. března svá sudová piva a.s. Plzeňský Prazdroj, nejvýznamnější výrobce piva ve střední Evropě s téměř polovičním podílem na českém trhu. Ceny celého spektra lahvových výrobků vzrostou průměrně o dvě procenta. Podnik zdražuje pivo po 15 měsících. Řekl to mluvčí podniku Alexej Bechtin. Točený i lahvový půllitr prémiového piva Pilsner Urquell zdražuje pivovar shodně o jednu korunu. Sudový Gambrinus, Radegast, Velkopopovický Kozel o 40 haléřů na půllitru. Z lahvových piv se zvyšuje cena pouze u "dvanáctky Prazdroj" (Pilsner Urquell), ostatní lahvová piva (Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel) zůstávají na stejných cenách. "Jedná se o reakci na pohyb cen surovin a vstupů a odráží to zvýšené investiční aktivity společnosti zaměřené na uspokojování rostoucí poptávky a na zvýšení kvality produkce," dodal. Naposledy zdražoval Plzeňský Prazdroj ceny svých výrobků před 15 měsíci (od prosince 2002) v průměru o šest procent. Největší český pivovar prodal loni doma a v cizině 9,5 milionu hektolitrů piva, což je o šest procent více než o rok dříve. Prodej na českém trhu vzrostl meziročně o 3,6 procenta a poprvé v historii pivovaru překročil osm milionů hektolitrů. Prodej v zahraničí, kam patří přímý export i licenční výroba, se zvýšil o 20 procent na 1,5 milionu hektolitrů, zejména díky značkám Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



