Prazdroj získá povolení a obnoví provoz varny
25.08.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 25.8.1999
Prazdroj získá povolení a obnoví provoz varny
Plzeň- Plzeňský Prazdroj začne zřejmě ode dneška znovu vařit pivo v závodě Gambrinus, kde musel před týdnem zastavit linku varny kvůli chybějícímu souhlasu hygieniků. Odstávka, kterou nařídila Česká obchodní inspekce, způsobila pivovaru ztráty odhadované na čtyřicet milionů korun. "Souhlas k provozu varny vydáme ve středu. Z pivovaru si chtějí pro rozhodnutí přijet osobně, aby nemuseli čekat, až jim je doručí pošta," řekla včera ředitelka odboru hygieny ministerstva zdravotnictví Jana Foltínová. Jakmile bude mít pivovar souhlas v ruce, může varnu spustit. "Odstávka byla nařízena jen do odstranění nedostatků. Pak už nic nebrání obnovení provozu. Pivovar nám to ani nemusí oznamovat. My ale samozřejmě zkontrolujeme, zda nezačali vařit dřív, což lze vyčíst z přístrojů," řekl ředitel České obchodní inspekce v Plzni Václav Havlík. Vedoucí sekretariátu generálního ředitele akciové společnosti Plzeňský Prazdroj Jindřich Štrunc odmítl včera jednoznačně říci, zda dnes pivovar provoz varny obnoví. "Vařit začneme hned, jak bude vše vyřízeno," vyhnul se přímé odpovědi. Souhlas hygieniků získal pivovar za jediný týden díky tomu, že vyčíslil ztráty, které mu omezení provozu působí. "Dodali nám ekonomické zhodnocení, podle něhož jim odstávka varny způsobuje týdně ztrátu asi čtyřicet milionů korun. To jsme zvážili a rozhodnutí urychlili. Jinak máme termín do třiceti dnů," upřesnila Foltínová. Štrunc o vzniklých ztrátách nechtěl hovořit. Na možný propad však už před týdnem upozornil sládek Jaroslav Gubiš, když vysvětlil, že po dobu odstávky v Gambrinusu využije pivovar volnou kapacitu varny v závodě Prazdroj. "Ta výpadek plně nahradit nemůže. Celková produkce bude asi o třetinu nižší," odhadl. Kromě ztrát vzniklých zastavením varny čeká pivovar také správní řízení, v němž může dostat citelnou pokutu. "Zákon umožňuje postih až dvacet milionů korun," upřesnil ředitel obchodní inspekce Havlík.
OLDŘICH TICHÝ
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



