Pražská restaurace nabízela falšované pokrmy přes internetový portál
21.10.2016 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila dva případy klamání spotřebitele u pokrmů nabízených pražskou provozovnou společného stravování „Restaurace Kebab Atlas Montes“, která inzerovala svoji nabídku prostřednictvím portálu www.damejidlo.cz.
Jednalo se o pokrmy Doner Kebab Atlas /jen maso/ telecí maso a Pizza Atlas Montes s kebabem z telecího masa, které měly dle nabídky obsahovat telecí maso. Kontrolou u výrobce bylo zjištěno, že pokrmy byly vyrobeny ze suroviny s názvem „Kebab z mletého masa MARDINI – Mleté maso navléknuté na otočný rošt s kořením ala Kebab (hluboce zmrazené)“. Telecí maso, které mělo být dle názvu pokrmů zastoupeno především, tak bylo obsaženo v pouhých 15% kebabu. Složení bylo následující:
Telecí maso 15%, hovězí maso 20%, krůtí maso 30%, telecí tuk 15%, kuřecí maso 8%, koření (hořčice, celer), zvýrazňovač chuti: glutaman sodný, stabilizátor: guarové gumy, difosforečnany, trifosforečnany, dextróza, koření (maltodextrin, aromata, celer), aromata, aroma uzení, pšeničná mouka, droždí, sójový protein, zahušťovadlo: Celulóza, glukóza, mražená cibule, laktóza, zelenina v prášku, mletá cibule, sušené byliny, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina.
Provozovatelem a výrobcem pokrmů je Hassan Ait Tahar se sídlem restaurace na ulici Koněvova 958/69, 130 00 Praha.
SZPI uložila kontrolované osobě opatření, aby z webu neprodleně odstranila klamavé informace, a zahájí s ní správní řízení o uložení sankce.
Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal
– referent mediální komunikace,
tel.: + 420 542 426 613
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



