Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji
29.03.2023 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.
Potravina je označena: Energie – bylinná čajová směs, balení 1 kg, datum minimální trvanlivosti: 12/24, označení šarže: „Batch Nr. 0172081222“, výrobce: BYLINY Mikeš s.r.o., Číčenice 114, 387 71 Číčenice.
Analýza v akreditované laboratoři SZPI ve vzorku potvrdila přítomnost pyrolizidinových alkaloidů (suma) v množství 2929 µg/kg (mikrogramů na kilogram), maximální přípustné množství právní předpis stanovuje na 200 µg/kg. Provozovatel tím porušil Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Pyrolizidinové alkaloidy jsou látky se známými negativními účinky na lidské zdraví.
S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii Potravinářství
- Potravinová banka Ústeckého kraje je zpátky v opravené budově v Litoměřicích (16.03.2024)
- Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější – středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz (15.03.2024)
- Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce (14.03.2024)
- SVS nařídila stáhnout mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely (14.03.2024)
- Maduro čtyři měsíce před volbami rozšířil balíček na příděl o další potraviny (14.03.2024)
- Novým generálním ředitelem Coca-Coly pro ČR a Slovensko je Martin Binder (14.03.2024)
- Pivovar Nymburk má novou stáčecí linku, letos chce investovat až 40 mil. Kč (13.03.2024)
- Cena banánů půjde zřejmě nahoru. Mohou za to i klimatické změny (13.03.2024)
- Vsadili jsme na moravské zemské, ovocňák a svařák a rosteme o sto milionů (13.03.2024)
- Prodeje žvýkaček padají. Značky hledají nové důvody, proč je žvýkání potřeba (13.03.2024)