Přebytky cukru v Maďarsku
25.09.2001 | ÚZPI
Průměrné výnosy cukrovky v Maďarsku mohou letos dosáhnout 45 t.ha-1 ve srovnání s mimořádně nízkým výnosem 36,8 t.ha-1 v roce 2000, avšak přes toto zotavení zůstanou za průměrným výnosem 51 t.ha-1 v Evropské unii. Produkce bílého cukru v EU dosahuje 6,5-7 t.ha-1, kdežto v Maďarsku za loňský rok jen 5 t.ha-1. Letošní celková produkce bílého cukru v Maďarsku se odhaduje na 380 000 t, což je proti předchozímu roku o 112 100 t (o 42 %) více. Pokud se současné odhady produkce splní, postačí množství vyrobeného cukru k plnému pokrytí poptávky na domácím trhu a navíc zůstane asi 30 000-40 000 t tržních přebytků pro export. Ceny cukru na vnitřním maďarském trhu loni převýšily 450 USD/t, kdežto na Londýnské komoditní burze se cukr prodával za 220-240 USD/t. Maďarská rada pro cukr si stěžuje, že při takovém rozdílu nelze exportovat cukr bez podpory státních subvencí. V minulém roce se nahromadily převodní zásoby, protože vláda zakázala na základě nízké produkce vývoz cukru z Maďarska. Vývozci se obávají, že v roce 2001/02 dojde za předpokladu stagnující domácí poptávky k dalšímu zvýšení převodních zásob.
V maďarském odvětví cukru se prosazuje postupná koncentrace výroby provázená zavíráním nerentabilních cukrovarů. Společnost Magyar Cukor, kterou vlastní rakouský koncern Agrana, má po 18 měsících zvažování skončit na konci letošní sezony s produkcí cukrovaru v Acs (západní Maďarsko). Tato společnost má v Podunají tři cukrovary, které zpracovávají ročně 1 mil. t cukrovky a na maďarském trhu s cukrem drží podíl 37 %. Analytici zdůvodňují zavření cukrovaru v Acs přáním firmy racionalizovat produkci. V minulých letech společnost Magyar Cukor vložila 1,5 mld. HUF do racionalizace výroby ve dvou závodech, ale do rozvoje cukrovaru v Acs starého 130 let neinvestovala téměř žádné prostředky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



