Přežít mohou jen silné společnosti
19.10.2000 | Hospodářské noviny
Tlak ze zahraničí nutí mlékárny slučovat se do větších a silnějších celků
Zahraniční kapitál v několika slovenských mlékárnách vyburcoval ostatní k protiopatřením.
Za posledních deset let se počet mlékáren na Slovensku snížil na polovinu. Způsobil to pokles produkce mléka a snížená koupěschopnost obyvatel. Spotřeba mléka a mléčných výrobků klesla na 162 litry ročně na jednoho obyvatele, což představuje 73 procent doporučené dávky. Domácí zpracovatelské podniky se na tomto množství podílejí 135 litry, dalších 13 litrů představuje zásobování z vlastních chovů a zbytek množství obsažené v dovážených výrobcích. Zpracovatelské kapacity jsou však dosud vyšší, než je jejich současná potřeba, a proto se očekává, že ještě několik z nich bude muset zaniknout.
Ještě loni působilo v SR 23 velkých a 33 malých mlékáren. Během letošního roku vstoupil do několika slovenských mlékáren zahraniční kapitál, který umožní zvýšený příliv investic do modernizace technologií a zvýší tlak na využití výrobních kapacit. To vedlo mnohé z domácích podniků k rozhodnutí vytvořit sdružení, které při spolupráci v obchodní a výrobní politice
finančně oslabené mlékárny posílí a zlepší schopnost konkurovat. Zejména v situaci, kdy slovenské mlékárny nemají tak výhodné podmínky, jaké poskytla vláda zahraničním investorům.
V srpnu na tento vývoj zareagovaly čtyři mlékárny - Mliekospol, Nové Zámky, Levické mlékárny,
Milsy, Bánovce nad Bebravou a Senická mlékárna a založily novou akciovou společnost Milk Holding Bratislava. Tyto čtyři subjekty společně zpracovávají takové množství mléka, že je to staví do pozice nejsilnější společnosti na slovenském trhu. Dohodly si spolupráci nejen u obchodu a exportu, ale i pro investiční činnost. Obtížnější situace může však nastat při jejich snaze o jejich kapitálové propojení. Majitelem Mlékospolu jsou fondy u Levické mlékárny a Milsy jsou to fyzické osoby a majiteli Senické mlékárny jsou družstevníci. V říjnu podle jejich příkladu následuje
vznik Sdružení Gemerské, Krtíšské a Krupinské mlékárny ve středoslovenském kraji.
Tito dříve konkurenti se budou muset dobrovolně dohodnout nejen o tom, kdo se vzdá svého sortimentu a které speciality bude vyrábět i nadále, ale i o dodavatelích mléka, aby ušetřili na přepravních nákladech.
Blanka Sáková, Bratislava
Další články v kategorii Potravinářství
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)