Při prodeji pečiva jdou předpisy stranou
22.12.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 22.12.1999
Pri prodeji peciva jdou predpisy stranou
Hradec Králové (Od našeho spolupracovníka) - Prestože se v tuzemsku v posledních letech výrazne zlepšilo balení potravin, a tím i ochrana zákazníku, zpusob prodeje nejrozšírenejšího potravinárského zboží - peciva zustává po desetiletí v podstate stejný, a tedy nevhodný. V tuzemských obchodech ci zarízeních rychlého obcerstvení je naprosto bežné, že prodavac podává zákazníkovi rohlík, housku nebo krajíc chleba holou rukou. V supermarketech se zase zákazníci prehrabují v zásobnících na pecivo a jen málokde lze nalézt upozornení, že je treba vybírat ocima. "Zásady prodeje potravin a tedy i peciva upravuje provádecí vyhláška císlo 295/97 zákona ministerstva zemedelství císlo 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích. Podle ní je nutné pri prodeji nebalených potravin k prímé spotrebe s výjimkou ovoce a zeleniny používat podávací náciní. Platí to pro bežné pecivo, tedy rohlíky, housky a chleba," sdelila vedoucí oddelení hygieny výživy Okresní hygienické stanice v Hradci Králové Drahomíra Homolková. Podle této vyhlášky musí být veškeré nebalené potraviny skladovány minimálne sedmdesát centimetru nad zemí a umísteny tak, aby byly chráneny pred znecištením klimatickými vlivy. "Pokud nejde o samoobslužný prodej peciva a zeleniny, musí být chráneny i pred kontaktem se spotrebitelem," dodala Homolková. Tyto potraviny oznacuje vyhláška za mikrobiologicky nerizikové. Na jejich transport a prodej dohlíží Ceská zemedelská a potravinárská inspekce. "Nejvíce nedostatku pri kontrolách manipulace s pekarskými výrobky zjištujeme práve u nebaleného peciva," rekla reditelka krajského inspektorátu Ceské zemedelské a potravinárské inspekce v Hradci Králové Jana Hájková. Dodala, že inspektori pri uvádení potravin do obehu kontrolují plnení dalších povinností, které vyplývají ze zákona. "Za nedodržování techto zásad jsme letos do listopadu podnikatelum uložili pokuty za více než tri miliony korun," uvedla Hájková.
VLADIMÍR HOSTÁK
Další články v kategorii Potravinářství
- Řízek jedině z masa. Rostlinné alternativy čekají změny (08.12.2025)
- Pivovar Krakonoš mírně zvedl výstav na 95.077 hl, zisk mu klesl na 25 mil. Kč (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Plíseň, která bila do očí. V provozovně KFC se našla v čokoládových muffinech (04.12.2025)
- Ceny másla jsou na letošním minimu, jde o zmražené zásoby s končící trvanlivostí (04.12.2025)
- SZPI zavřela dva sklepy Tanzbergu Mikulov kvůli plísním, vinařství je už neužívá (04.12.2025)

Tweet



