Přibývá nemocí z masa a vajec
16.07.2007 | Maso.cz
V regionu přibývá lidí, kteří onemocněli takzvanou kampylobakteriózou. Strmější křivku má počet onemocnění salmonelózou. Tu odborníci spojují s konzumací výrobků nebo pokrmů ze špatně tepelně upravených kontaminovaných vajec. Zatímco vloni evidovali jihočeští hygienici za prvních sedmadvacet týdnů roku 405 kampylobakterióz, letos počet ve stejném období vzrostl na 439. Meziroční nárůst u salmonelóz je větší - vloni jimi onemocnělo v regionu do 27. týdne 458 lidí, letos jich hygienici zaznamenali už 532. Čísla nezahrnují všechny nemocné, protože řada lidí se léčí sama.
„Onemocnění se vyskytují jako zažívací potíže se záněty žaludku či se záněty střev, které se projevují průjmy a teplotami. U oslabených lidí a dětí se může stát, že se bakterie dostanou ze střeva do krevního oběhu, a mohou způsobit závažná zánětlivá onemocnění,“ uvedla krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.
Jak v okresech?
Nejvíc pacientů u obou typů nákaz zaznamenali lékaři v okresech Č. Budějovice, Tábor a J. Hradec. Nejméně nemocných se salmonelózou stonalo na Strakonicku. U kampylobakterióz je nejpříznivější stav na Písecku. Českokrumlovští hygienici zaevidovali o třetinu víc salmonelóz než loni ve stejném období. „Hromadný výskyt salmonelózy jsme zjistili ve školce a škole v Dolním Třeboníně. Koncem dubna se s průjmovým onemocněním potýkalo třináct dětí, z toho u devíti z nich byla potvrzena salmonela,“ uvedla krumlovská epidemioložka Ivana Krabatschová. Zdroj nákazy se hygienikům nepodařilo určit.
V létě, kdy vzrůstá spotřeba jídel rychlého občerstvení a lidé grilují, počet střevních infekcí stoupá. „V ordinaci máme víc pacientů se střevními infekcemi než v zimě, ale není to mimořádný stav. U většiny lidí vystačí dieta, živočišné uhlí a nákaza odezní,“ popsal táborský lékař Pavel Audy.
Ve srovnání se státem jsou na tom Jihočeši lépe v počtu kampylobakterióz a hůře u salmonelóz. Na sto tisíc obyvatel se v Česku potýkalo s kampylobakteriózou 102 pacientů, na jihu 70. U salmonelózy je letos průměr 77 nemocných na sto tisíc obyvatel, na jihu je to 84 pacientů.
Ludmila Mlsová
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



