Přijeďte okoštovat víno
14.03.2002 | Právo
Přehlídka vín znojemské vinařské oblasti, známá pod názvem Josefský košt, se koná v sobotu v hotelu Dukla. "Zveme všechny milovníky vína z celé republiky. Ubytovacích kapacit je ve Znojmě dost, zůstaňte nejméně do rána, ať můžete vychutnat naše skvělá vína," říká jeden z organizátorů již třináctého ročníku. Znojemští vinaři, kteří již před lety vytvořili své sdružení, jsou hrdi na to, že jejich oblast patří k největším a jejich vína mají už i ve světě uznávanou kvalitu. Zcela zvláštní a výsadní postavení má vinice Šobes ve stráních nad Dyjí, kam svítí slunce od rána do večera v tom nejpříhodnějším úhlu. Josefský košt je spojen se soutěžemi Král vína roku 2002 České republiky a Pečeť znojemských měšťanů. Král vína je letos vyhlášen pro Rulandské bílé a šedé a příbuznou odrůdu Chardonay, soutěž o Pečeť znojemských měšťanů pro známková vína. "Nejlépe je při koštování začít se suchými bílými víny a pak přejít na sladká. Později totéž zkusit s červenými," řekl jeden ze znojemských vinařů. Sám prý jednou okoštoval 127 vzorků, ale druhý den mu nebylo nejlépe. Josefský košt ve Znojmě začíná v sobotu od 9 hodin, výsledky budou vyhlášeny po první půlhodině. Končit se bude kolem 21. hodiny. Buďte rozumní, vzorků bude 420.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



