Přísnější standardy Evropské unie pro koňské maso
20.10.2008 | APIC-AK
U amerického koňského masa je po více než dvacet uplynulých let zjišťován nárůst přítomnosti hormonů. Evropská unie tuto skutečnost pozorovala při obchodování s tímto druhem masa. Pokládá se za jednoho z největších konzumentů koňského masa na světě a pro jeho výrobu platí závazné standardy, které se postupně stávají stále více přísnějšími. Evropské standardy pro hovězí maso ošetřované hormony jsou stejně tak přísné jako pro maso koňské. Používané standardy jsou vytvořené na tomtéž základě. V případě koní se mohou vyskytovat některé problémy, které nejsou známy u dobytka a vztahují se k faktu, že se koně nechovají pro maso. Jejich průměrná délka života je mnohem delší, než je tomu u dobytka. Různé země mají různé přístupy k řešení této otázky.
Pro zpracování koňského masa jsou dodržovány přísné jatečné režimy. Podle pravidel musí být čerstvé koňské maso zpracováváno na jatkách podle speciálních certifikovaných režimů respektujících stanovený systém kritických bodů (HACCP). Musí docházet ke shodě se specifickými požadavky, plnění pravidel při kontrole před a po usmrcení. Je třeba provádět zdravotní označování, sledovat mikrobiální kritéria pro potraviny živočišného původu a stanovit záruky vzhledem k postupům, které vedou k plnění předepsaných požadavků pro skladování.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



