Proč je česká masokostní moučka bezpečná
28.11.2000 | Agris
Na určité nebezpečné úvahy o možném riziku našich masokostních mouček odpovídá Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR.
Česká masokostní moučka je bezpečná především proto, že se na našem území nevyskytla ani nemoc šílených krav ani scrapie(skrejpí) neboli klusavka ovcí. Proto tedy těla uhynulých zvířat a jatečný odpad zpracovávaný asanačními podniky neobsahují infekční priony - původce tohoto onemocnění.
Toto tvrzení opírá Státní veterinární správa ČR o skutečnost, že všechna nemocná zvířata, u kterých byla vzhledem k věku a klinickým příznakům onemocnění nervového systému provedena laboratorní vyšetření na nemoc šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatii - BSE), byla negativní.
I přes tuto skutečnost jsou v asanačních podnicích zpracovávána těla uhynulých zvířat při teplotách 133 °C, tlaku 3 bary po dobu 20 minut, tedy při parametrech, jejichž účinnost na infekční priony dosud žádná vědecká autorita oficiálně nezpochybnila, a to nejen od roku 1990, ale již od roku 1962, kdy byly tyto parametry (130 - 140 °C, 3 bary, 30 minut) zavedeny veterinární vyhláškou č. 154/1961 z důvodů ničení sporulujících bakterií, zejména clostridií. Stejným způsobem jsou po roce 1990 vyráběny masokostní moučky i v členských zemích EU, jejímž parametrům odpovídá i výroba masokostních mouček v ČR.
Přesto, že jsou takto zpracovávána těla uhynulých zvířat, která neobsahují infekční prion, je zakázáno takovouto moučku zkrmovat zvířatům, která jsou považována za vnímavá, tj. přežvýkavcům. A to postupně nařízením ústředního ředitele SVS ČR z června 1991 a nakonec zákonem o krmivech č. 91/1996 Sb. a prováděcími vyhláškami k němu - č. 194/1996 a č. 256/1997.
Prohlašovat takovouto masokostní moučku za smrtící, jak to činí Zemské noviny a Slovo, je nejen absurdní nesmysl, ale takovéto prohlášení má minimálně charakter poplašné zprávy. Zkoumání takovýchto zpráv z tohoto pohledu přísluší ovšem jiným orgánům.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz
Další články v kategorii Potravinářství
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)

Tweet



