Proč se (ne)bát drůbežího masa
28.06.2007 | Lidové noviny
Spotřebitelé možná zanevřou na drůbeží maso, obává se ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle odborníků ale ke strachu není důvod. Kuřecí maso patří mezi ta nejzdravější. Pravidelně je odborníci na výživu a lékaři doporučují, zejména při nejrůznějších dietách. Nyní ale v souvislosti s ptačí chřipkou hrozí, že spotřebitelé se drůbežího masa budou bát. Jaké je riziko nákazy pro člověka? Podle odborníků minimální. „Pokud drůbež konzumujete, jde většinou o drůbež tepelně upravenou. Virus je likvidován při 70 stupních Celsia, takže se nemůžete nakazit. Riziko by hrozilo pouze v případě, že byste konzumovali syrové drůbeží maso z infikované drůbeže,“ říká Petr Šatrán z veterinární správy.
Podobně reaguje i hlavní český hygienik Michael Vít. „Při zmíněné klíčové teplotě 70 stupňů Celsia se v České republice připravují jídla zcela běžně, jde o součást kulinární praxe. Je tedy naprosto jasné, že virus v masu nemůže přežít,“ říká.
O bezpečnosti konzumace drůbežího masa je přesvědčen také ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Riziko nehrozí, lidé nemusí mít strach. Nicméně pro zacházení s drůbežím masem platí obecná pravidla. To znamená: nedávat syrové maso do styku s jakoukoli jinou potravinou a důkladně je tepelně upravovat,“ říká Gandalovič.
Smrtelný vir ptačí chřipky H5N1 je přenosný na člověka. V Asii této nemoci podlehlo několik osob. Lékaři už naštěstí na zákeřnou chorobu objevili účinný lék - Tamiflu. Česko ho podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka má dostatečnou zásobu. Ptačí chřipkou se člověk může nakazit zejména v případě, kdy se dostane do přímého kontaktu s nemocným zvířetem.
Nebezpečí hrozí, i pokud by se ho dotýkal bez rukavic nebo s ním jinak manipuloval. Proto i pro odborníky, kteří zasahují na postižených místech, platí přísná bezpečnostní opatření. Po zásahu na farmě navíc všichni preventivně dostanou tamiflu.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



