Prodlužování trvanlivosti ovoce a zeleniny
14.09.2006 | ÚZPI
Koncepce FreshSAFE od firmy Multivac využívá vědecké poznatky pro individuální řešení systémů balení.
Při skladování ovoce a zeleniny platí, že čím je vyšší respirace, tím kratší je údržnost. Dalším faktorem je vytváření etylénu, který urychluje zrání. Pro každý produkt je optimální jiný poměr mezi kyslíkem, oxidem uhličitým a dusíkem, kterým lze skladovatelnost prodloužit.
Firma Multivac nabízí koncepci FreshSAFE založenou na znalosti individuálních požadavků různých produktů. Využívají se informace univerzit v Gentu a v Kalifornii. Produkt, který se dostane ke spotřebiteli během dvou dnů vyžaduje jiné podmínky, než produkt s komplikovaným nebo dlouhým transportem. Při určitém způsobu balení a při dodržování chladírenského řetězce jsou požadované podmínky zajištěny po celou potřebnou dobu. Jedná se o kombinaci obalového materiálu (fólie s určitou mikroperforací, příp. v kombinaci s táckem nebo hlubokotaženým obalem pro mechanickou ochranu a úsporu fólie) a balicího plynu, jehož směs se buď vstříkne přímo nebo kvůli jeho úspoře až po částečném odstranění vzduchu z obalu.
Příkladem nejnovějšího vývoje je balení krájené cibule, které zajišťuje trvanlivost a čerstvost.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)

Tweet



