Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru
09.09.2016 | Denik.cz
Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.
Jeho specialitou je středomořská kuchyně, která ho uchvátila především svou lehkostí a jednoduchostí. „Myslím si, že je důležité netrávit většinu dne v kuchyni. Zkrátka připravit rychle, kvalitně a zdravě oběd pro deset lidí za půl hodiny," vyjádřil přesvědčení Ihnačák.
Ten je také velkým odpůrcem cukru a doslazování. Podle něj byl cukr vynalezený, aby se rychleji a systematičtěji umíralo. „Když už sladit, tak kvalitní čokoládou, spíš bych se tomu ale vyhýbal. Je to jako s kouřením. Jde bez něj žít," řekl kuchař s tím, že další možností je cukr ze stevie, ten je ale těžko dostupný.
A jak zní jedno známé přísloví, „láska prochází žaludkem", podle Marcela Ihnačáka je to však zdraví, které jím prochází. „Když vás bolí třeba zuby, to vše jde přes žaludek. Člověk se musí zamyslet nad sebou a nad tím, co jí," zamířil Ihnačák na problematiku kvality potravin, které jsou běžně dostupné.
Tvrdí, že většina podnikatelů na Moravě bere suroviny pro přípravu jídel z velkých řetězců. Důvod je prostý. Malí producenti nestíhají pokrývat poptávku. Tudíž kvantita převažuje nad kvalitou. Myslí si ale, že se to v nejbližší době změní. S tím souvisí také diskutované téma biopotravin.
Jako bio uznává pouze jídlo, které si člověk vypěstuje na zahradě. O něm jediném má totiž jistotu, že si název bio zaslouží. „Když ochutnám selské mléko, bio mléko a plnotučné, tak ten rozdíl je tak minimální, že já jako profesionální kuchař ho nepoznám," pokrčil rameny Ihnačák.
Cestou ke spokojenosti je podle něj výběr kvalitních surovin. Jednou z nich je třeba bílý pšeničný chleba. Proto neuznává bezlepkové diety pro ty, kteří ji nepotřebují. Ihnačákovi sice učarovala středomořská kuchyně, uznává ale, že nejzdravější kuchyně je ta místní. V tomto případě československá.
Autor: Karolína Štukavcová
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



