Prohlášení ministra Gandaloviče a hlavního hygienika ČR Víta k výskytu baktérie listeria
20.02.2007 | Agris
Všechny státní dozorové orgány, které kontrolují zdravotní nezávadnost potravin, přistoupily v souvislosti se záchyty baktérie listeria v některých potravinářských výrobcích v posledních měsících k vyšší četnosti kontrol. Dohled všech tří organizací - Státní veterinární správy ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygienické služby - funguje naprosto koordinovaně tak, aby zachytil celý řetězec od výroby potravin, přes jejich distribuci až po jejich prodej v obchodní síti. Mezi uvedenými dozorovými orgány funguje velmi dobrá komunikace při předávání informací zjištěných při kontrolách. Vyplynulo to z dnešní schůzky ministra zemědělství Petra Gandaloviče s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem, ředitelem Státní veterinární správy ČR Milanem Malenou a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou.
„V minulých týdnech odhalily intenzivní kontroly zvýšené procento výskytu baktérie listeria nad povolenou normu u dovozových ryb, konkrétně uzených lososů. Tyto výrobky byly okamžitě staženy z obchodní sítě, s dovozci závadných šarží je vedeno správní řízení a zboží od těchto obchodníků bude v následujícím období podrobeno ještě mnohem intenzivnější kontrole,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
„I když v posledních měsících došlo k vyššímu výskytu onemocnění listeriózou, stále jde o sporadický výskyt. Nelze mluvit o epidemii,“ konstatoval hlavní hygienik Michael Vít.
I přes důsledný systém státní kontroly leží podle ministra Petre Gandaloviče nezastupitelná odpovědnost i na samotném spotřebiteli. Ten by se měl řídit datem spotřeby, potraviny skladovat a upravovat podle pokynů uváděných výrobcem (tepelně upravit, pokud to výrobce uvádí). „Lidé by při volbě potravin měli přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu a možné snížené imunitě, což platí zejména pro chronicky oslabené pacienty,“ upozornil Michael Vít.
Při dodržení všech zásad odpovědné konzumace nepředstavují potraviny prodávané na českém trhu z hlediska listérie žádné riziko, shodli se ministr Petr Gandalovič a Michael Vít.
Táňa Králová, tisková mluvčí MZe
Další články v kategorii Potravinářství
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)

Tweet



