Ptačí chřipka ovlivňuje trhy EU s drůbeží
17.03.2006 | ÚZPI
Ekonomické ztráty výrobců a pokles cen drůbežího masa, růst cen hovězího a vepřového masa.
Podle specialisty Rabobanky Nan-Dirka Muldera finanční ztráty evropského drůbežářského odvětví způsobené ptačí chřipkou byly v únoru 2006 o 50 mil. EUR větší než v lednu. Ztráty tohoto odvětví dosáhly za únor 300 mil. EUR, zatímco podle odhadů z konce ledna ztráty za první měsíc 2006 činily 150-250 mil. EUR. Výskyt ptačí chřipky u divokých ptáků na území EU a na farmě s komerčním chovem krůt ve Francii způsobily pokles průměrné spotřeby drůbežího masa v celé EU proti stejnému období minulého roku o 10-15 %. K největšímu snížení spotřeby došlo v Itálii, kde poptávka klesla o 70 % a měla podle Muldera velmi negativní vliv na odvětví v celé Evropě. V Nizozemsku na druhé straně spotřebitelé hodnotí situaci uvážlivěji a spotřeba drůbežího masa se zde stabilizovala na úrovni asi o 5 % nižší než ve stejném období minulého roku. Značné množství drůbeže vyrobené v EU je určeno pro exportní trhy a měla by se tedy uchovat vysoká důvěra k těmto produktům jak uvnitř, tak mimo EU. Potvrzení infekce krůt ptačí chřipkou na francouzské komerční farmě vedlo k prudkému poklesu exportu o 50 % a protože Francouzi začali prodávat přebytky drůbeže na trzích EU, klesají také domácí ceny. Tento trend způsobuje problémy pro některé výrobce v EU, kteří mají konkurenční problémy s levnými dovozy z Francie, ale někteří naopak těží ze skutečnosti, že drůbež na jejich trzích je nyní levnější než drůbež dovážená ze zemí mimo EU. Podle vyjádření zástupce Rabobanky někteří evropští zpracovatelé drůbežího masa přesunuli svoje nákupy z Brazílie do Evropy. Současně s poklesem zájmu spotřebitelů o drůbeží maso se přesouvá poptávka ve prospěch hovězího a telecího masa, jehož ceny v Itálii a dalších evropských zemích se od října 2005 do února 2006 zvýšily o 15 %. Představitel Rabobanky p. Mulder věří, že pokles prosperity výrobců drůbeže je jen dočasný a krátkodobý. Odvětví drůbeže má relativně krátký výrobní šestitýdenní cyklus ve srovnání s tří- až čtyřměsíčním cyklem produkce vepřového masa. Zemědělci tedy podle něho budou schopni poměrně rychle změnit úroveň produkce drůbežího masa na rozdíl od farmářů, kteří museli porazit skot kvůli BSE. Je naděje, že budoucí cenová úroveň drůbežího masa na evropském trhu se podle expertů Rabobanky opět zvedne.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



