Reakce Potravinářské komory ČR na vyjádření Markéty Šichařové

Není nám sice jasné, jak paní ekonomka došla ke zřejmé spekulaci, jakou je její avizované zlevňování potravin a zejména pečiva na trhu ČR. Zejména k poslednímu je ale možno rozhodně uvést, že se žádné zlevňování nedá očekávat a že se v tomto případě skutečně jedná pouze o neodúvodněné matení veřejnosti. Je pravdou, že úroda obilovin v roce 2004 byla rekordní, ale projevila se beze zbytku nižší kvalita, která nadúrodu často provází. Z tohoto důvodu musí být mouky fortifikovány či jinak upravovány, aby splnily pekařské parametry a mohly se tak kvalitně v pekárnách zpracovávat, což se při zpracování obilí na mouku cenově projeví.

Na toto téma však bylo již v tisku (a to jak odborném, tak širokém) několikrát upozorňováno. V neposlední řadě došlo k dalšímu zvýšení cen vstupů, mezi nimi zvláště energií. Možné nižší nákupní ceny obilí resp. mouky tím byly bezezbytku anulovány, resp. v kalkulacích došlo naopak k nárůstu nákladů, který výrobci prozatím do realizačních cen nepromítli, ale reálně o tomto kroku uvažují. Otázkou je však kdy, a to závisí samozřejmě na situaci v maloobchodě, který je, jak je všem zasvěceným známo, pro tvorbu konečných cen určující.

Miroslav Kaberna, ředitel PK ČR

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info