Reforma společné organizace trhu s vínem
13.11.2007 | APIC-AK
Reforma společné organizace trhu s vínem, postoj ČR a pozice členských států EU k reformě společné organizace trhu s vínem a postoj Svazu vinařů ČR. To jsou témata, kterými se zabýval včerejší seminář Ministerstva zemědělství ČR v Mikulově. Seminář zahájil svým vystoupením ministr Petr Gandalovič, další příspěvky přednesli náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák, III. tajemník úseku zemědělství a životního prostředí Stálého zastoupení ČR v Bruselu Martin Hlaváček a předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.
„ČR před několika lety nastoupila cestu zvyšování jakosti a plně podporuje cíle reformy. Pokud jde o současný text projednávaného návrhu, zaznamenali jsme pozitivní posun u označování vín a podobně u klučení vinic,“ uvedl Petr Gandalovič.
EU je největším světovým výrobcem, spotřebitelem, vývozcem a dovozcem vína. Evropský trh s vínem se v posledních letech potýká se značnými přebytky vína, což je patrné také v České republice. EU se snaží řešit problémy s nadbytkem vína pomocí podpor na tzv. dobrovolnou a nouzovou destilaci. Každoročně je tak odstraněno z trhu asi 15 % výroby vína.
Dalším faktorem zhoršujícím trh s vínem v EU, je podle ministra zvyšování dovozů vína z třetích zemí vyšším tempem než vývozy vína z EU. Poměr vývoz — dovoz vína se může již brzy obrátit a EU se může stát čistým dovozcem vína z třetích zemí. Světový obchod s vínem je již vysoce liberalizovaný a dovozní clo na víno je v EU na nízké úrovni. Výroba a prodej vín tzv. „nového světa“ (USA, Austrálie, Argentina, Chile) silně roste. Nepružnost postupů pro přijímání a úpravu enologických postupů v EU je na překážku konkurenceschopnosti s víny z třetích zemí. Nařízení EU jsou příliš složitá, obzvláště pokud jde o definice, enologické postupy označování. EK ve svém sdělení představila možné směry reformy a práce na vybrané zásadní reformě se blíží ke konci. K dohodě o reformě Společné organizace trhu s vínem chce portugalské předsednictví dosáhnout již do konce letošního roku. Reforma trhu s vínem bude pro vinaře znamenat potvrzení dlouhodobého trendu vinařství v České republice, kterým je zaměření se na kvalitu vín.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



