Vinaři z Česka získali ve Španělsku na Bacchus Madrid dvě velké zlaté medaile
13.05.2024 | ČTK
Dvě velké zlaté a 28 zlatých medailí získali vinaři z České republiky na soutěži Bacchus Madrid ve Španělsku. Nejúspěšnější bylo milotické vinařství B/V, které získalo jednu velkou zlatou a 13 zlatých medailí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Vinařský fond, který účast českých vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.
Letos odborníci ve Španělsku posuzovali 1500 vzorků. Velkou zlatou medaili získalo Rulandské šedé, Perná, Kotelná 2018 výběr z hroznů vinařství Mikrosvín Mikulov a Rulandské bílé Reserva Barrique milotického B/V vinařství.
Španělské terroir a charakter jejich vín se od těch tuzemských velmi odlišují, ale o to víc nás na soutěži vítají. Naše vína ze severněji položených oblastí jsou proti španělským svěží a mají šťavnaté kyseliny, čímž si porotce umíme získat,“ uvedla Dagmar Fialová, marketingová ředitelka Národního vinařského centra, které českou účast na soutěžích koordinuje.
Soutěž Bacchus Madrid je jednou nejvýznamnějších vinařských akcí ve Španělsku. Pravidelně ji pořádá Unie španělských degustátorů pod patronátem Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Letošní ročník byl dvaadvacátý.
Na specializované soutěži odrůdy Sauvignon nazvané Sauvignon Selection (dříve Concours Mondial du Sauvignon), která se v dubnu konala v Rakousku, uspěla čtyři moravská vinařství. Zlatou medaili za svá vína získala Vinařství Sv. Barbora, Vinné sklepy Skalák i Vinařství Václav Šalša. Za šumivé víno získal medaili i Vinselekt Michlovský.
Moravská vína obstála v konkurenci 1300 vín z celého světa. "Sauvignon je oblíbená odrůda, která má v různých zemích řadu chuťových podob, proto dává smysl, aby se konala speciální soutěž věnovaná jen jim a cuvée, v nichž právě tato odrůda převažuje. Výsledky soutěže jsou pro nás potěšující zprávou, jak dobře se této odrůdě umíme věnovat a uplatnit ji v mezinárodní konkurenci," dodala Fialová.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu (29.05.2024)
- Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí (29.05.2024)
- Potravinová banka otevřela v Karlovarském kraji nový centrální sklad (29.05.2024)
- Česká klasika versus burgery? Na talířích v ČR se objevují noví favorité (28.05.2024)
- Na plýtvání jídlem a potravinovém odpadu mají největší podíl domácnosti (28.05.2024)
- Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání (27.05.2024)
- Svaz ekologických zemědělců: Spotřeba biopotravin v Česku roste, ale pomalu (27.05.2024)
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)